Quantcast
Channel: Memòria dels barris
Viewing all 231 articles
Browse latest View live

HISTORIA DE LA TORRE XIFRÉ

$
0
0
Foto que es conserva en l'Arxiu d'Arenys de Mar
La finalitat d'aquest escrit no és la de parlar sobre la vida i la personalitat de Josep Xifré Casas, ric indià prou conegut entre els Barcelonins, no tan sols els d'avui dia sinó també els seus contemporanis dels segles XVIII i XIX, tant per la seva labor emprenedora , sinó i també, perquè era un home viatjat i coneixedor de moltes altres realitats, havia viscut a Cuba i Nova York i viatjat a molts d'altres, circumstància que el dotava d'una amplitud de mires important que no tenien d'altres personalitats del moment, en una Barcelona que tot just començava a caminar cap al futur.


La vida havia explosionat en la ciutat Barcelona, que a mitjans del segle XIX va trencar les seves muralles i començar a reptar cap a munt acostant-se a les muntanyes del voltant, absorbint els pobles limítrofes.


Actualment en Xifré només és conegut en general per haver construït els famosos Porxos d'en Xifré en el Pla de Palau, edifici en un del pisos del qual hi va viure mentre residia a Barcelona.


La nostra tasca doncs, consisteix en parlar de la Torré Xifré, dels seus jardins i horts, situada als límits del aleshores poble de Sant Martí de Provençals que pel seu caràcter privat no és pas gens coneguda.


Aquesta finca era una de les possessions més apreciades d'en Xifré, en la qual va dur a terme un munt de intervencions arquitectòniques i paisatgístiques.


En Xifré gràcies a les gestions efectuades per l'apoderat Antoni Milà Roca, va adquirir en 1833 una peça terra Sant Martí de Provençals coneguda com el Manso Soley o Torre Milans i diversos terrenys i vinyes dels voltants que pertanyien a d'altres propietaris. 



Mapa de la contrada de 1890
  
La porta principal de la torre Milans donava al conegut en l'època com el Camí de Dalt o Travessera de Gràcia, que travessava el pla des de Les Corts- Sant Gervasi fins a Sant Andreu , part del qual avui dia es correspon amb el traçat la Travessera de Gràcia i Concepció Arenal, que aleshores era solament un camí de carro més o menys eixerit i ample segons el tram, com per altra banda ho eren la majoria dels que recorrien pel pla de Barcelona.


La torre en qüestió estava situada una mica més enllà del que ara és la porta principal de l'antic Hospital de Sant Pau, mirant cap el nord. No fa pas gaire temps, mentre es realitzaven les últimes obres de rehabilitació de l'edifici principal, van aparèixer sota el terre del pati de l'entrada algunes estructures de l'antiga torre.


Foto cedida per en Miquel Pera

La finca fou adquirida quan xifre tenia 56 anys, ja no es sentia tant jove i preparava el seu retorn a Catalunya on tenia en marxa la construcció de l'edifici dels porxos que convertiria en part en el seu habitatge habitual en mig de la gran ciutat però, com un gran amant de la natura que va ser, també estava interessar per adquirir una torre d'oci a la perifèria de la ciutat com feien molts d'altres burgesos de l'època.


El terme municipal de Sant Martí de Provençals estava dividit aleshores en quatre zones o barris: la Sagrera, el Taulat, la Muntanya, i el Clot. La finca i les terres de Xifré s’ubicaven al districte de Muntanya, concretament als límits del Camp de l’Arpa.



Terrenys de la finca de  Can Casanovas i pot ser una part de Can Xifré , a l'esquerra El Seminaris, a dalt la muntanya Can Sors i la masia del mig és Can Planàs. Foto de l'Arxiu Històric de Sant Pau

La torre Milans era la finca més important del barri de muntanya de Sant Martí, que encara no era conegut com a Guinardó, nom que va adquirir quan es van urbanitzar les seves terres cap a finals del segle XIX. Era propietat d'Antoni Lacaballeria de Moix i Dulasch, qui en 1712 la va vendre a Segismundo Milans. Va ser tramesa i ampliada al llarg de cinc generacions fins que Francisco de Milans i Duran la va vendre al ric indià Josep Xifré Casas el 1833, De mans nobles va passar a mans burgeses. La part d'aquesta finca situada al cap damunt de la travessera de Gràcia i una petita part de la de baix es vengué en 1890 per a construir l'Hospital de Sant Pau


En un expedient administratiu de 1846? es parla de la sol·licitud per edificar presentada per José Milans del Bosch coronel d'infanteria, curiosa circumstància donat que per aquesta època ja pertanyia a Josep Xifré Casas, encara que és possible que malgrat la venda la finca en 1833, oficialment encara no s'hagués procedit al canvi del nom del propietari. Segons consta en el registre “Vol aixecar una casa en un terrenys descrits com ..antes Mas Soley hoy Mare de Deu..." (sic).  “edificar una casa en l'indret conegut com la Mare de Déu (situat darrera el que avui és l'Hospital de Sant Pau).


Passat el parèntesi de la guerra del francès, aquestes terres van recuperar la tranquil·litat i el que un dia foren guerrillers, ells o els seus descendents, esdevingueren propietaris, explica l'historiador Joan Corbera.


En un altre expedient administratiu, aquest de 1856, es recull la sol·licitud de Josep Xifré Casas per construir una casa al Camí de Sant Joan d'Horta, dins del municipi de Sant Martí de Provençals, aquesta sol·licitud sens dubte recollia els canvis que volia realitzar el propietari en l'edifici principal que incloïen afegir algunes parts de la casa Gralla, que finalment, degut a la mort d'en Xifré no es va dur a terme..


Casa Gralla . Gravat de l'època
 El total de la finca d'en Xifré incloïa diverses cases de pagès com Can Parent, o el manso Bartra, vinyes i conreus treballats per gent que tenia arrendat un tros de terra, hi havia també una casa de camp petita on hi feia estades en Xifré mentre es feia construir la torre d'oci, una còmoda casa al costat d'una capella i d'altres dependències annexes, davant de la porta principal de la qual s'obria un camí ample franquejat de arbres a les dues bandes que arribava fins l'antic camí de a Llegua o del Mas Casanovas molt transitat en l'època pels habitants de la contrada.


Durant els anys següents en Xifré va anar enriquint la finca fins convertir-la en una de les més destacades de les rodalies de Barcelona, aleshores Sant Martí de Provençals encara era un poble independent, no es va annexionar a Barcelona fins 1893.


La finca també incloïa un edifici de caire Industrial que era conegut com el Forn de Vidre.



Terrenys de la finca Xifré

La coneguda com Torre Xifré es va fer famosa per la seva sumptuositat i per la bellesa dels seus jardins, lloats en llibres de l'època, tals com la “Guia de Barcelona a Granollers por el Ferro-carril de 1857”, escrita per Víctor Balaguer



Aquella casa blanca que veis asomar allá en la falda de la montaña, es la llamada torre de Milans, propiedad hoy de D. José Xifré, quien esta haciendo en ella grandes mejoras para convertirla en un delicioso sitio de recreo. Según parece esta casa tendrá por fachada la que lo fué un día de la casa Gralla en Barcelona, bellísimo monumento arquitectónico que el señor Xifre tuvo el buen acierto de comprar y reservarse, impidiendo así que desapareciese una de las obras mas importantes que Barcelona guardaba como una joya.”


Bonaventura Bassegoda, recollint el testimoni oral d’un dels fills de Pròsper de Bofarull, arxiver i administrador de Josep Xifré Downing, fill únic d'en Xifré Casas, ens ofereix un tast d’aquella esplendorosa finca:
El entonces joven Bofarull tuvo ocasión de recorrer la finca en toda su extensión, y aun de cazar en el antiguo bosque de la parte alta. De la puerta principal partía la avenida central del parque, de unos cuatro metros, que permitía el paso de los coches y carros de la finca, y tenía, a ambos lados, la parte más frondosa. En este parque había la vieja casa que se arruinó, y luego la capilla, dando frente a una plaza con un estanque circular, teniendo a su derecha los árboles frutales, unos en espaldares adosados al muro y otros en barandales de alambres que suspendían los frutos; a la izquierda, el naranjal, y debajo, fresales y otras plantas de poca raigambre. Bajábase al naranjal por una escalera, de cuyo centro salía una cascada para el riego de las tierras bajas. El agua procedía del bosque de la parte alta, donde se hallaba el depósito de las aguas de mina y de los residuos pluviales”.
 
Camí de Dalt o Travessera de Gràcia. A la dreta l'església de Can Xifré i de l'edifici principal ja pràcticament enderrocat. Foto de l'Arxiu Històric de Sant Pau



Jardins i bassa d'aigua de Can Xifré. Foto de l'Arxiu Històric de Sant Pau

Ja en temps dels MILANS, una de les famílies propietàries de la part part més important de la finca per allà el segle XVII, era un lloc ben especial del que també en parla el Baró de Maldà en el seu llibre EL COL.LEGI DE LA BONA VIDA, quan narra una de les moltes passejades que feia amb els seus parents i amics, i que partint de les rodalies de Can Sitjar, masia del Marquès de Castellvell que estava en el que ara és la Plaça Virrei Amat , anaven fins a Cal Ferrer, en la que ara és la cruïlla de Indústria i Pg. Maragall i des d'aquesta masia pel camí de Dalt (avui travessera de Gràcia que, aleshores, creuava aquest punt), s'arribava fins a la porta de la torre Milans.



..Anàrem de passeig a peu carretera avall (segurament el camí de Sant Incle, fins arribar a el Camí antic que anava d'Horta a Barcelona), dreta a la casa d'en Ferrer (el Mas Ferrer, situat més o menys Camí de Sant Andreu a Sant Gervasi- antic camí d'Horta, més o menys on ara està el Cap o una mica més enllà) i avanti, des d'allí a la Torre dels Milans.....Hem pres la dreta (Camí de Sant Andreu a Sant Gervasi) per aquella arbolejada carretera de direcció a la Torre dels Milans......nos han acompanyat per aquella galeria coberta i descoberta, delícies de l'amo d'aquella torre amb un gran sortidor baix amb molta aigua. Passeig deliciós d'aquell gran hort amb una muntanya de Montserrat a un cantó, de pedra tosca molt polida, excepto no ser-hi figurar el monestir ni les ermites, que sols est requisit faltava per semblar-ho més. Lo més agradable d'aquella torre i galeries era la gran vista de la muntanya de Montjuïc amb la ciutat de Barcelona distància només de mitja hora, amb lo mar i les planures de Sant Martí fins a Sant Andreu amb les muntanyes un poc apartades. Entrarem a la capella pública, son patró Sant Narcís, bisbe i màrtir de Girona, que és peça de veure's i seguir-se, sent ben proporcionada, amb son crucero i llanternó al mig”


No sorprèn doncs que en Xifré passés els seus últims dies dedicant la seva atenció a la producció de taronges i tenint cura dels seus jardins, entre els quals, val a dir, s’hi comptaven no pocs arbres i plantes portats d’ultramar.


Fou en la seva finca del Camp de l'Arpa/Barri de Muntanya on en Xifré va concebre el darrer dels seus projectes arquitectònics on volia combinar el gust romàntic del passat medieval i la seva passió per la arquitectura. També en això va ser precursor.


Aprofitant que en la Barcelona antiga s'obrien nous carrers que afectaven a moltes de les antigues cases i palaus i a la fi de salvar part del palau Gralla, una joia monumental de façana d'estil plateresc, en franca decadència situada al carrer Portaferrissa (1), va comprar part de la façana i el seu pati interior, a la fi d'afegir-los a la seva casa del Camp de l'Arpa. Aquesta mena d'actuacions avui són habituals però aleshores no ho eren pas.


Segons fa constar Tomàs Bertran a “El Itinerario descriptivo de Catalunya”, en 1947 ja estava en marxa el projecte d'un nou carrer que uniria el carrer de la Canuda amb Portaferrissa, el qual seria anomenat de Les Delícies i posteriorment del Duc de la Victòria així que estava clar que el Palau Gralla aniria a terra, que malgrat havia estat una gran casa en aquella època ja estava molt malmesa.


Va adquirir per 20.000 rals, prop del que actualment serien 1000 euros, els material de l'edifici que s'enderrocaria sense remei i va encarregar a l'arquitecte Elies Rogent que estudiés la manera de desmuntar, classificar i traslladar per reconstruir-lo parcialment, en la seva finca del Camp de l'Arpa.


Així, tal i com es desprèn de la documentació conservada, la reconstrucció ideada per Xifré seria parcial, limitant-se als elements més emblemàtics i ornamentats; la façana i l’estructura del pati.





Apunts previs d'Elies Rogent per a l’esmentat projecte.


Corria l'any 1856 en Xifré era ja una persona gran i estava molt delicat, la seva dona havia vingut des de París, ciutat en la que normalment residia, per tenir-ne cura i per desgràcia l'agost d'aquell mateix any, en Xifré morí a la seva finca d'Horta i el projecte ja no es va dur a terme. Les obres es van paralitzar i les pedres del Palau Gralla van ser comprades per la família Brusi i traslladades a Sant Gervasi.
Els plànols i el desmuntatge detallat dels materials de l’edifici es varen perdre, com constata el propi Rogent en la dècada de 1880. De tota manera, en un recentment descobert quadern de camp de Rogent, hi figuren els apunts previs per a l’esmentat projecte.


Este álbum que se refiere a obras anteriores á 1860 solo tiene de importante que en el mismo constan las operaciones que hice por encargo de Xifré para conservar los restos de la fachada y el patio de la antigua casa de Gralla que aprovechó Augusto Font para la traslación del último á la casa torre de Brusi en San Gerbasio”. E. Rogent.

El que ens interessa d'aquest quadern és que concreta exactament les peces que en Xifré va comprar i pretenia reconstruir en la seva casa de camp que no eren altres que elements de la façana i del pati gòtic interior, aquest últim desprès d'un periple accidentat, actualment reconstruït en la seva seu per l'empresa Prosegur.


De fet, el projecte devia ser per tots conegut, tal i com es desprèn del comentari de Victor Balaguer al parlar del Manso Xifré:


“(...) Según parece esta casa tendrá por fachada la que lo fue un día de la casa Gralla en Barcelona, bellísimo monumento arquitectónico que el señor Xifré tuvo el buen acierto decomprar y reservarse, impidiendo así que desapareciese una de las obras más importantes que Barcelona guardaba como una joya(...)”.


El trasllat de les pedres fou precari i només es van dur una part cap a Sant Martí. Tot indica que cap a finals de 1856 i principis de 1857 el projecte s’abandonà, pel que fa als materials es van dispersar i oblidar fins que el fill d'en Xifré els vengué. Quan Josep Xifré Dawning va morir es va perdre la major part de la documentació que el projecte va generar, circumstància que marcà el posterior i conegut moviment dels materials de la casa Gralla, des de la seva adquisició pels Brusi fins a la reconstrucció actual del pati gòtic interior conservat en gran part en l’edifici Prosegur a l’Hospitalet de Llobregat.









Fitxa nº 29 del Patrimoni Arquitectònic de l'Hospitalet de Llobregat. Foto del pati gòtic en l'empresa Prosegur


Durant els últims anys de vida en Xifré, convertí la torre del Guinardó en la seva residència principal, preferint passejar pels seus jardins i a tenint cura del seu hort a l’atrafegada vida de la ciutat.
Malauradament no se n’ha conservat cap testimoni gràfic del pas d'en Xifré per la seva finca d'Horta i si n'existeixen desconeixem qui els té, només queden algunes fotografies cedides al seu Arxiu particular per la família Gil, de quan els promotors de l'Hospital de Sant Pau van comprar la finca i van començar a procedir a la seva demolició.


Josep Xifré i Casas hi va viure els seus últims anys de vida i va morir en la seva casa de Sant Martí de Provençals l'agost de 1856 als 79 anys, les seves despulles descansen en el mausoleu que hi va fer construir seu fill en l'Hospital que el seu pare va fer bastir i donar al poble d'Arenys de Mar d'on era originari.




  •  Fonts informatives : Treball de final de Màster de Marc Previ Febrer, de 28.6.2012. Algunes fotos extretes d'aquest escrit
               - El llibre  "El Col.legi de la Bona Vida"– el Baró de Maldà.
     
                - Fotos de l'Arxiu Històric de l'Hospital de Sant Pau. Foto del pati de 
                   la casa Gralla reconstruït en la Casa Brusi i posteriorment  en la seu de 
                    l'empresa  Prosegur del Patrimoni  Arquitectònic de l'Hospitalet de Llobregat.







    CAN FERRER

    $
    0
    0
    A finals del segle XVIII, la masia de Cal Ferrer era un lloc de descans pels que feien camí cap a Barcelona des d'Horta, o en sentit  invers. 

    Aquí els viatgers de les diligències, tartanes i cotxes de cavalls particulars dels nobles s'aturaven a fer un mos mentre els animals descansaven i abeuraven i finalment reprenien la resta del camí cap a la Torre Llobeta o fins a Torre de la Plaça Ciutadella a Horta, on tornaven a descansar abans d'arribar a les seves finques d'Horta o bé en sentit contrari fent via cap a Barcelona.



    El Mas Ferrer estava situat més o menys entre el que ara són continuació de Pare Claret (on actualment està situat el Cap Maragall) i el carrer Indústria, aleshores encreuament dels antics camins format pel camí de Dalt o Travessera de Gràcia a Sant Andreu, Camí d'Horta a Barcelona.

    Per mitjà del llibre el Col·legi de la Bona Vida, part del dietari que el baró de Maldà va escriure al llarg de tota la seva vida, podem fer-nos una idea bastant exacte de la vida i costums de la noblesa de l'època i dels pagesos de la contrada, informació sobre el que menjaven, com vestien, com eren les seves cases, quina era la seva relació amb masovers i criats, etc..


    Recreació de com podia ser can Ferrer al segle XIX

    El baró descrivia també els paisatges i pobles que visitava, els costums dels llocs i també de la vida que feien aquests nobles en les seves cases d'estiueig.

    Descrivia com distribuïen les seves hores d'esbarjo en  la masia de Can Sitjar on s'hostejaven, un gran casalot situat al indret conegut com Santa Eulàlia, tots els col·legials (nom que rebien els convidats), assistien a primera hora a dos i tres misses diàries, esmorzaven i si feia bon temps sortien de passeig per les rodalies, San Andreu; Sant Martí de Provençals, Horta, en els seus dietaris es descriu els paisatges, com eren les cases de pagès i els seus propietaris, qui eren, com vivien.


    Can Girapells i camps on desprès es va obrir el passeig Maragall

    Com eren els apats pantagruèlics que es feien a la masia de Can Sitjar, quines eren les seves menges i postres predilectes, si el podeu trobar us el recomano.


    Per la tarda es visitaven els uns als altres o bé a peu o muntats  en els seus cotxes de cavalls conduïts  pels seus “cotxeros”, com deia el Baró. També muntaven en les tartanes dels seus masos d'oci.

    Gran part de les terres d'Horta, Santa Eulàlia, el Guinardó eren propietat del Marquès de Castellbell el seu oncle, i d'altres membres de la seva família, estaven emparentats entre sí, era normal que els cosins es casessin entre sí a la fi de conservar i engrandir els seus bens, pertanyien a la família les masies de Can Peguera, Ca Lapeira, Can Sitjar, Can Don Joan i d'altres.

    El Baró de Maldà i la seva parentela moltes tardes baixaven des de Can Sitjar fins Mas Ferrer al Camp de l'Arpa on feien una petita aturada per continuar el seu passeig fins a la primera creu de terme o la segona, per anar a Can Milans, o Cal Borni, o bé s'aturaven a la fi d'esperar les visites que venien pel camí d'Horta des de Barcelona.

    Seguidament en fem un tast:

    feia un tan alegre matí per lo lluminós, serè i apacible, a quarts de dotze havíem eixit a passeig fins a un trocet de camí per avall de la casa 'en Ferrer, sense cansar-nos per anar com de passeig divertint-nos los objectes inanimats i més los animals, d'alguns i algunes que trobàvem en burros i a peu...i nosaltres seguint la tartana nos hi ficàrem, i en sent la primera creu, passada la casa d'en Ferrer, donàrem la volta regressant a la torre amb prou bulla, dintre. ....Lo cel quedava el més serè i la lluna com tallada de meló resplendia al cap damunt d'una de les muntanyes d'Horta cap a ponent, veient-se les estrelles

    Cotxe cupé
    ...hem eixit a peu prenent la direcció a casa d'en Ferrer, seguint el cupé i la tartana, havent fet plausible matí per lograr-se del passeig i retrocedís d'allí al Col·legi luego de encontrats lo cotxe de conya Manuela Cruylles (mestressa de Can Don Joan a Horta), aumentant-nos lo contento suposat venir amb Teresseta i Felipeta, mes estimades noies, ses nebodes...”.



    ... desprès tots a peu seguint lo cupè i la tartana carretera avall tot fangosa amb alguns bassals d'aigua i lliscosa en certs passos fins a la primera creu, passada la casa d'en Ferrer, no veient cotxe hacia nosaltres, si que animals i a estos en alguna carreta de traginer, dones i demés anants i vinents per allí. Hem oït ruïdo d'esquelles no han estat altres que en les quatre mules posats sos catipons que guiava lo Frances amb molta fantasia....”.

    ...havent trobat prou embarassos de carretes amunt i avall d'estes amb roba bruta de Barcelona, traginers, dones i alguns xerrics que en feien anar un poc tort en certs passos difícils, no abandonant-se'n los de dintre de la tartana, per lo que ens prenien alegrement, cantant la cançó d'Horta.....”


    Un dels carreters de les bugaderes d'Horta.

    També molts carreters d'Horta s'hi aturaven a Can Ferrer, i les bugaderes carregades amb la roba que recollien a Barcelona per rentar. Allà els seus animals, ases o cavalls abeuraven i ells podien reposar i fer un mos.

    Era aquell doncs, un lloc estratègic de repòs pels viatgers que anaven i tornaven de Barcelona a Horta o Santa Eulàlia a Barcelona, i creuament de camins principals, el Camí del mig o carretera de Sant Andreu a les Corts, també hi creuava el camí que pujava fins el barri de muntanya de Sant Martí de Provençals.

    Eren aquells camins de difícil trànsit que les pluges feien fins i tot perillosos, on els viatges podien ser víctimes dels bandits que els atacaven i robaven, alguns d'ells tenien els seus amagatalls en la riera d'Horta, procuraven per aquesta raó viatjar de dia, les mateixes bugaderes tenien a ciutat un hostal o feien nit per continuar el seu viatge al dia següent.

    "....Nos  hem escapat antes de girar-hi d'alguns tostorrons en un bassal d'aigua que a més lo cotxe se'ns va al canyet, a trabucar, més no ha vingut el cas (A Déu gràcies) tirant les quatre mules seguidet lo cotxe amb nosaltres dins fins el Col·legi de la Bona Vida..."

    A finals del segle XIX, van aparèixer els primers tramvies i cotxes de motor, tot va començar a canviar,  les comunicacions van millorar molt i els hostal de carretera van anar desapareixen.

    El Mas Ferrer havia estat, pel que es coneix, sempre propietat de família pagesa, no disposava elements nobles que el distingissin, era una típica masia catalana on en sa planta baixa es servien els menjars del hostal, el primer pis es destinava a fer d'habitatge dels propietaris i les golfes on es guardaven les collites, al pati del davant hi havia abeuradors pels cavalls dels viatgers.

    Sabem poc més de Can Ferrer, només que el seu edifici el 22 d'octubre de 1935 va ser convertit en el Grup Escolar Catòlic del Camp de l'Arpa, que va ser inaugurat pel propi Bisbe de Barcelona Dr. Irurita. 

    L'escola segurament va gaudir d'una curta vida, donat que el juliol de 1936 va esclatar la Guerra Civil i tots el locals, escoles, parròquies i d'altres entitats que depenien de l'Església Catòlica van ser intervinguts i clausurats i alguns d'ells fins i tot cremats, tals com els convents, les esglésies i cases parroquials.

    He sentit a dir que desprès del conflicte la masia va patir una ràpida degradació i va tenir diferents usos i que i que finalment va desaparèixer víctima de l'especulació urbanística de mitjans del segle XX.





    • Fonts informatives : Llibre "El Col·legi de la Bona Vida" del Baró de Maldà.

    JOSEP MARIA VALLS I VICENS - un del primers estiuejants de luxe del Guinardó.

    $
    0
    0
    Investigar sobre la història de la Torre dels Pardals situada en el barri de muntanya de Sant Martí de Provençals, del que desprès seria el barri del Guinardó, va obrir-me la possibilitat de  conèixer la vida d'un dels seus antics propietaris més il·lustres, la família Valls, una saga plena de escriptors, pintors, músics, polítics catalanistes, protectors de les arts , membres de  l'església catòlica i fins i tot relacionada amb antics  jugadors de futbol del FC Barcelona incloent-hi i tot els creadors de l'escut primigeni i l'autor de la música del seu actual himne del club.



    Josep Maria Valls i Vicens va néixer a Barcelona en 1854, fill del banquer Magí Valls, va estudiar per advocat , carrera a la que es volia dedicar compaginant-la amb la d'escriptor donat que era un gran amant de la literatura.
     
    Una de les poques imatges de J.M. Valls
    Per imperatiu familiar va haver d'abandonar part dels seus somnis, el seu pare quan en Josep Maria li va comunicar cap a on volia conduir la seva vida, li va etzibar que pensava que era millor “plantar una vinya nova o cultivar la ja plantada?. I així fou quan Josep Maria Valls, que sentia un gran respecte pel seu pare, va seguir amb el negoci bancari familiar FILLS DE MAGI VALLS, ajudat pel seu germà Agustí, també un bon escriptor i gran amant de les arts.



    Es va casar amb Manuela Martí amb la que va tenir vuit fills, alguns dels quals no va arribar a l'edat adulta. Manuela va morir molt jove a l'edat de 42 anys, la mateixa edat que tenia Josep Maria, n'estava molt enamorat i va ser un enorme cop emocional del que mai no es va refer del tot, no es va tornar a casar i es dedicar de ple als seus fills, al seu negoci i a la literatura.



    Vivien en un gran pis prop de la plaça Urquinaona i era propietari d'una gran torre coneguda amb el nom de Torre del Roser a la Pla d'Urgell d'on era originaria la família Valls i on estiuejava tota la família però, com aquesta finca estava a una distància més que considerable per l'època de Barcelona, a més, va decidir comprar-ne una altra a les afores de Barcelona, coneguda amb el nom de la Torre dels Pardals, a la fi que els seus fills poguessin respirar aires sans tots el caps de setmana que hi poguessin anar.

    Torre del Roser.





    La torre dels pardals va ser comprada a finals dels segle XIX, era una masia medieval que va fer restaurar  conservant el seu aire de fortalesa medieval.

    Foto de principis del segle XX de la masia Torre dels Pardals.


    Sobre la Torre dels Pardals escriu un del seus nets, en Romà Comamala i Valls, fill d'una filla d'en Josep Maria Valls, na Montserrat Valls Martí, en el seu llibre de memòries "El perfil d'una flama":




    Gran senyor per naturalesa Josep Maria Valls, s'envoltà d'objectes d'art, no pas per vanitat d'exhibir-los, sinó per necessitat temperamental. Al contrari de molts burgesos de l'època, no li atreia el modernisme i es va dedicar a reunir obres d'en Vayreda, Urgell, Llimona, Brull, etc. Va aconseguir una bona col·lecció que va repartir entre la seva casa de Barcelona, La Torre dels Pardals i la Torre del Roser. Com ja s'ha indicat més amunt, en les seves estones lliures li agradava escriure i ho feia sota el pseudònim de Josep M. Bosch i Gelabert.

    Pintura de Joaquim Vayreda cedida a l'Ajuntament de Barcelona per Josep M. Valls

    La Torre dels Pardals va ser restaurada l'imprescindible perquè la família pogués viure amb una certa comoditat, sense treure-li l'estil de masia medieval amb una gran torre de vigilància on en Josep Maria Valls plantava la bandera catalana en les festes assenyalades, Durant anys, la família hi anava a passar temporades i a la seva capella s'hi casaren alguns dels seus fills.

    Dibuix de Nolasc Valls i Martí

     
    Dibuix d'Ivan Torres


    Aprofitant les estades a la Torre dels Pardals, que aleshores quedava allunyada de la ciutat, rebien visites de les seves amistats i dels seus fills, entre elles les del poeta Josep Carner, l'Emili Vallès el Doctor Torras i Bages i d'altres. Un dels altres fills, en Pere Nolasc (1), pintor, ha deixat alguns apunts de com era la Torre dels Pardals en l'època. , com la reproduïda més amunt



    Es dona la circumstància que la filla petita del sr. Valls, Montserrat Vall i Martí, anys desprès, estava promesa amb un dels germans Comamala, un dels primers jugador importants que va tenir el Futbol Club Barcelona, en realitat eren dos els germans els que hi jugaven.



    Entre 1901 - 1905 aquest equip va jugar al camp de Can Sabadell al camí antic d'Horta, aprofitant que el tramvia elèctric ja arribava fins a Horta el club va estimar que podia ser un bon lloc per jugar-hi.



    Arseni Comamala gendre de J.M. Valls
    Romà Comamala, un dels nets de Josep Maria Valls, en la seva biografia explica que el seu pare Arseni Comamala va ser un dels germans Comamala que van jugar en el Barcelona de l'època Joan Gamper, bon amic del seu pare malgrat tenir 15 anys més, era un tipus xocant sobretot perquè aleshores anava en pantalons curts.



    Un oncle del sr. Gamper tenia una torre prop de la Torre dels Pardals i és molt possible que, aquesta fos la raó per la qual el segon camp on va jugar el Barça, Can Casanovas, estigués situat a dalt del barri del Guinardó i el tercer a Can Sabadell, més o menys en el mateix territori, però en la part baixa, donant a la Carretera d'Horta.



    Tornant a l'avi Valls, cal dir que com empresari va formar part de la Cambra de Comerç de Barcelona. Josep Maria Valls tenia inquietuds culturals i polítiques lligades amb la Renaixença i l'esclat del catalanisme polític. Fou gran amic d'Àngel Guimerà i de Mossèn Cinto - a qui va donar acollida en moments difícils -



    Josep Maria Valls va ser un home polifacètic , un intel·lectual que va escriure poesia i novel·la dramàtica i es va dedicar també a sociologia i pedagogia. La seva faceta com a escriptor es desenvolupà sota el pseudònim de Josep Maria Bosch i Gelabert, construït en base dels segons cognoms dels seus pares.




    Relació d'alguns dels seus llibres:

    Novel·les


    • Mes memòries (1882)
    • L'exemple (1885)
    • Guideta (1887)
    • Lo segador (1892),

    Drames


    • Maria de Montpeller (1893)
    • La vida moderna (1893)
    • Lo missatge d'un cabdill (1895),

    Poesia


    • Records i llàgrimes (1897)

     

    Assaig


    • “Articles crítics sobre algunes costums catalanes” (1883)



    Manuscrit de Josep Maria Valls i Vicens

    Segons escriu Giovanni C. Cattini, en el seu estudi sobre “Literatura i política catalanista: Josep Maria Valls i Vicens als inicis de la Restauració, publicat per la Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història. Departament d'Història Contemporània





    .....la figura de Josep Maria Valls com a escriptor romàntic s’ha relegat a l’oblit, és per la no destacada qualitat de les seves obres: de manera encertada Artur Masriera, que havia estat amic del dos germans Valls i Vicens des de la primera joventut, podia afirmar, en fer-ne la biografia a La Vanguardia, que «su producción fue extensa y copiosa, tan extensa y copiosa como... totalmente olvidada», i si això passava, es devia al fet que Josep Maria Valls s’havia equivocat de segle a l’hora de néixer, enamorant-se d’una manera d’escriure massa pretensiosa....



    Com fill d'una determinada època i classe social era un gran defensor de les tradicións, la religió i la família, amb les paraules del mateix Masriera, gran amic d'ell: «Bebió en unas fuentes y se enamoró de unos moldes, no diremos gastados ni convencionales, sino defectuosos, por pertenecer a la categoría de aquellos resortes que [...] producen la obra, equilibrada y correcta a la vez, pero aquejada del connotado fatal de la vulgaridad ó del adocenamiento». Malgrat això, cal subratllar la importància d’aquell corrent de novel·listes que tenen en comú un idèntic ascendent idealista i conservador



    Valls a més desenvolupà un destacat paper al món de les finances; fou un membre d’aquell sector catalanista aplegat al voltant de l’empresa editorial La Renaixensa i acabà els seus dies com a regidor de la Lliga Regionalista a l’Ajuntament de Barcelona.



    Quan es va commemorar el centenari de la seva mort el seu fill Magí Valls va escriure sobre el despertar polític del seu pare :



    «Quan[Josep Maria Valls i Vicens] ja tenia 14 anys, era el 1868, va sentir-se revolucionari. Era en els dies de la Gloriosa. La Gloriosa és el nom que va donar-se a la Revolució de Setembre que va destronar la reina Isabel II. El cop d’Estat que van dar a Cadis els generals Prim, Serrano i Topete, va recórrer Espanya com un reguer de pólvora i Barcelona, sempre disposta a les revolucions, no podia pas quedar indiferent a la revolta. El crit de la revolució era el de “abajo la raza espúrea de los Borbones”. Aquest crit no deixà de fer el seu efecte en l’ànima encara infantil del nostre Pare. Els jocs de cartes que per aquell temps s’usaven, representaven l’as d’oros amb el bust de la reina Isabel. El meu Pare, inculcat d’aquell crit revolucionari, sortí a la galeria de la seva casa del carrer de Sant Pau, amb l’as d’oros a una mà i un llumí encès a l’altra, disposat a fer un acte de fe amb la reina destronada. Així que anava a llançar el crit popular i a calar foc a la carta, una oportuna clatellada de la seva mare el féu entrar al pis i li va fer passar les ganes de sentir-se revolucionari»



    Després el pensament polític de Josep Maria Valls es vertebra dins unes coordenades profundament catalanes, orientades a la recuperació i normativització de la cultura del país. En aquest marc, no és gens estrany que el trobem també involucrat en la difusió de l’associacionisme excursionista, perquè aquest moviment, des dels seus inicis, es plantejà estudiar tots els elements identitaris de Catalunya (geològics, històrics, folklòrics, artístics, etc (Giovanni C. Cattini)



    Josep Maria Valls va morir relativament jove a l'edat de 53 anys, deixant els seus fills orfes, alguns d'ells encara molt joves.



    Porta sepulcral en el cementiri de Montjuïc
    Una nit de juny de 1907 (relata Romà Comamala), de retorn d'una sessió en la que havia discutit amb molta vehemència, en passar a donar el petó quotidià als fills adormits, caigué ja exànime sobre la gran de les dues noies. El seu cos fou amortallar amb la senyera catalana, com havia disposat. L'enterrament fou un d'aquells amb el “tot Barcelona” desfilant als acords de la Banda Municipal. La Gran Porta sepulcral de bronze projectada per en Domènech i Muntaner s'obria de bell nou a fi que els cossos dels dos esposos ornessin a unir-se”. Escrit extret del llibre de memòries del seu net Romà Comamala “El perfil d'una flama”


    Josep Maria Valls va morir en 1907, sobre la seva caixa lluïa, seguint el seu desig, la senyera que va onejar en la Torre dels Pardals i que la família encara conserva.



    Gran patriota li va saber molt greu no poder escriure en català un document tan personal i íntim com el seu testament i així en va deixar testimoni en el cos aquest document.



    A conseqüència de la setmana tràgica molts convents foren cremats, en Manuel Valls Martí, hereu dels Valls oferí la Torre dels Pardals a la comunitat de monges de Valldonzella desprès que el seu convent fou incendiat en 1909. Allà hi visqueren i algunes tanmateix hi moriren, fins l'acabament del nou monestir que passats uns anys es van construir al peu del Tibidabo.



    Fou el propi Manuel Valls qui vengué la Torre dels Pardals en 1915 a Joan Roig i Mallofré farinaire de Reus, qui la comprà amb l'intent de rehabilitar-la.



    Desprès d'algunes reformes, sota la direcció de l'arquitecte Joan Rubió i Bellbé, es dona major volada al projecte i es converteix en la torre modernista que podem contemplar en algunes fotos de l'època i que va guanyar el premi a la millor casa senyorial de l'any 1918, concedit per l'Ajuntament de Barcelona.


    La Torre dels Pardals convertida ja en torre modernista






    Coses que té sovint el destí, finalment la masia austera i senyorial es va convertir finalment en una torre modernista, gènere que curiosament no era gens del gust de l'antic propietari amant de les tradicions i l'austeritat..



    Seguidament relacionem alguns dels descendents de Josep Maria Valls Vicens, que d'una manera o altre  han deixat petjada  en  la nostra història més recent vinculats amb la família Valls:





    • Agustí Valls i Vicens, germà de Josep Maria Valls, Amic de Torras i Bages, fou soci fundador de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat i del Cercle Artístic de Sant Lluc. Col·laborà a La Renaixença i participà en els Jocs Florals de Barcelona. Publicà el recull poètic Flors lul·lianes (1918), basat en el Llibre d’Amic e Amat . Un poema patriòtic seu sobre Rafael Casanova llegit en una vetllada dedicada a Rubió i Ors fou el probable origen del després tradicional homenatge de l’Onze de 
      Setembre.


    •  

      Carles Comamala, jugador del Barcelona, i germà del gendre del sr. Valls, va ser la persona que va dibuixar el primer escut que el Barça va tenir.








    • Manuel Valls Gorina, net del sr. Valls (per a la família en Nani) músicoleg i compositor, va ser el compositor de la música de l'actual himne del Barcelona. Anècdotes a part, Manuel Valls, havia col:laborat amb en Salvador Espriu en diverses ocasions , ja en 1954 posà música als dotze poemes de “Cançons de la Roda del Temps” de Salvador Espriu, una obra per a conjunt instrumental i mezzosoprano que cantaran Concepció Badia i Anna Ricci.





    • Roma Comamala, net del sr. Valls, escriptor i monjo del Monestir de Poblet, autor del llibre “El perfil d'una flama”, primera part de la seva autobiografia.




    • Magí Valls Martí, fill del sr. Valls, escriptor i periodista, fundador del diari El Matí, gran catalanista i una persona molt creient i vinculada amb l'església. 

      Magí Valls Martí i la seva dona Carme Subirà



    • Xavier Valls i Subirà, net del sr. Valls, pintor de renom, es va traslladar a viure a Paris on va desenvolupar la seva carrera.








       

    • Manuel Valls Galfetti, besnet del sr. Valls,  actual Primer Ministre de França.






















    (1)Pere Nolasc Valls i Martí, nascut a Barcelona l´any 1888. Fundador l´any 1926 de l´acadèmia Valls de pintura de Barcelona amb alumnes com; Antoni Tapies, Modest Cuixart, Oriol Martí Valls, etc.



    • Fonts informatives: El perfil d'una flama, llibre autobiogràfic de Romà Comamala i Valls.
    • Giovanni C. Cattini, estudi sobre “Literatura i política catalanista: Josep Maria Valls i Vicens als inicis de la Restauració, publicat per la Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història. Departament d'Història Contemporània

    Història de la PASTISSERIA MAYOL

    $
    0
    0
    Pastisseria c. Horta  anys 50. Foto G. Mayol

    El primer record que tinc de can Mayol és el d'una nena d'uns deu-dotze anys recorrent de pressa tot el carrer Feliu i Codina, naturalment a peu, amb 25 pessetes a la ma, i la que desprès de travessar Chapi, baixar Combinació i creuar el carrer Horta entrava a la pastisseria tot demanant un braç de gitano de nata, ja sé que avui dia no és políticament correcte anomenar a la menja de nata amb aquest nom però és tal com es denominava aleshores.

    Comprar el preuat pastís era tot un esdeveniment a casa meva perquè érem persones més aviat modestes i conseqüentment, es feia molt de tant en tant, circumstància que li donava a l'esdeveniment una significació especial que ha donat com resultat el record indeleble que he relatat i que, ara mateix, en una societat com la nostra ja no se li donaria.

    Més endavant quan ja tenia 16 anys la meva germana hi va treballar de dependenta i lògicament m'explicava coses de la casa on hi treballava, crec que un del fills dels propietaris estava impedit anava en cadira de rodes i sempre estava a la caixa , crec recordar que es es deia Jordi i la seva dona Pilar i havia estat una treballadora de la casa.

    Aleshores la Glòria Mayol era molt jove, tan com ho era el seu germà en Joan , ara són ells qui dirigeixen la botiga.

    Aquesta botiga sempre ha estat un element omnipresent en el carrer Horta, a principis de segle XX es coneixia com a ca l'Adroguer Vell, el seu fundador fou en Gabriel Mayol i Molins, fill de Sant Andreu, en 1854 la botiga estava situada en els núms. 17-19 del carrer Horta, una mica més amunt de l'arbolari que encara existeix. La botiga per tant té 160 anys de vida, que ja són anys.


    En una d'aquestes portes de la dreta estava ca l'Adroguer Vell. Foto c. Horta de la AAVV d'Horta.
    En un principi els gremis dels botiguer s'organitzaven de manera diferent a com es fa ara. Abans els adroguers i els confiters coincidien en un mateix gremi i era normal que els seus productes es venguessin junts, també alguna mena de pastissos i articles de menjar, olis i sabons.

    Amb el pas dels anys les botigues es van anar especialitzant i els adroguer es van dedicar a vendre sabó, productes de neteja i fins i tot algunes pintures, les botigues de comestibles a vendre productes per menjar en general i les que tenien alguna pretensió, venien productes colonials tals com cafè, sucre i algunes espècies, i se'ls s'anomenava botigues d'ultramarins i/o colonials.

    Ca l'Adroguer Vell era la típica botiga de taulell i prestatgeries de fusta envernissada on s'encabien productes diversos, als dos aparadors, un a cada banda de la porta d'entrada, és on s'exposaven els més llaminers, sense oblidar que a primers de segle s'hi venia també el sabó que les bugaderes feien servir per rentar la roba de la gent de ciutat
    Gabriel Mayol el fundador. F. Glòria Mayol

    El propietari, en Gabriel Mayol i Molins, amb l'ajuda determinant de la seva muller na Pepita, van fer pujar el negoci que va anar prosperant mica a mica i malgrat el nom d'adrogueria l'establiment cada cop venia més productes de pastisseria.

    El successor en el negoci va ser el fill del matrimoni l'Andreu Mayol qui tot arrossegant-se per la botiga s'hi va passar fins que va fer 7 anys, edat en la que es va quedar orfe de pare.

    La seva vídua amb l'ajuda d'un cosí seu, es feu càrrec de la botiga al mateix temps que educava al fill. Quan fou grandet el va enviar a Barcelona a la pastisseria d'un bon amic de la família per continuar l'aprenentatge de pastisser.

    Lluny de casa l'Andreu s'enyorava dels seus, el moviment de ciutat diferia molt del del seu poble i amb el temor que emmalaltís torna al seu costat i la seva mare que va decidir d'ensenyar-li l'ofici ella mateixa.

    L'Andreu es casà als 23 anys amb Conxita Ginesta i Rodríguez i en 1910, va adquirir l'actual botiga en el núm. 59 del carrer Horta la qual va inaugurar el dia de Tots Sants. De fet la seva intenció era la d'adquirir també les finques dels números 61 i 63, adjacents al 59 però el propietari, no va acceptar per motius familiars. Anys desprès però, va poder adquirir la del número 61 i el pis del 63, en els baixos del qual encara hi continua l'estanc.



    Can Mayol a l'esquerra quan tenia el rètol de CONFITERIA. Foto de 1914


    Andreu Mayol i Família. foto G. Mayol.
    l'Andreu i la seva dona van tenir 5 fills, un noi i quatre noies i tots van seguir l'ofici de pastissers.

    Arribem ja a la tercera generació dels Mayol, es fa càrrec de la botiga en Joan Mayol Ginesta qui poc desprès en casa amb Conxita Cerdà i Pubill, que engendren dos fills, en 1923 neix en Gabriel i el 1934, onze anys desprès en Jordi. En Gabriel poco a poc va ficant nas a la botiga que aleshores mostrava el rètol de Confiteria, nom amb el que s'anunciaven antigament els pastissers.

    La venda de sabons i olis a Can Mayol va perdurà fins 1955, i des d'aleshores passà a ser l'acreditada pastisseria que tots coneixem.

    Entretant, en Gabriel i la Maria, la noia gran de Can Rosa, botiga del carrer Pere Pau dedicada a la venda de gel i begudes refrescants (avui dia una bodega moderna), es casen en 1949, de seguida van tenir dos fills, en 1950 en Joan i en 1953 la Glòria.

    Poc desprès també es casa en Jordi en amb Pilar Royo i Serrano, empleada de la casa, la qual també tenia cura de la parada de la xarcuteria que tenien en el Mercat d'Horta, botiga que a principis dels seixanta passà a ser propietat del matrimoni.

    La porta de la botiga anys 50.
    Foto botiga anys 60 . F. Glòria Mayol

    Foto anys 70 . F. Glòria Mayol

    Quan en 1971 morí el seu pare, en Gabriel la seva dona Maria i el seu germà Jordi es van fer càrrec del negoci. Mentre en Gabriel treballava en  l'obrador en Jordi era l'encarregat de la caixa i feia a més feines administratives.

    En 1982 en Gabriel va perdre el seu germà Jordi, que sempre havia estat una persona delicada de salut i en 1987 també morí la seva mare Conxita .

    Situant-nos ja als nostres dies, els fills d'en Gabriel,  en Joan i na Glòria són els qui s'encarreguen de la pastisseria, en Joan es fa càrrec de l'obrador i la Glòria de la botiga.

    Amb el jove impuls de tos dos i amb maquinaria moderna amplien la producció ja prou acreditada amb noves creacions sense descuidar els pastissos de tota la vida que els van donar prestigi.

    Moltes tardes passem la meva germana i jo davant de la pastisseria i ella que té la memòria immeditada feta malbé, s'atura indefectiblement davant els aparadors i recorda com si fos ahir de tots els pastissos que venien aleshores i dels bons anys que hi va passar fent-hi de dependenta, tant en la botiga del carrer Horta, com en l'establiment que tenien en el Mercat.

    Em parla encara com la nena de 14-15 anys que havia conegut el món del treball en aquell establiment, de la manera intensa que es treballava tots els diumenges, de com quan plegava arribava a casa amb el tortell que els propietaris regalaven als seus treballadors tots els diumenges, i la seva mirada adquireix un to ple de nostàlgia i tristor pels anys transcorreguts i que tan lluny queden ja.


    • Fonts informatives. Llibre Mingo Borràs Gent Popular d'Horta. Fotos de Glòria Mayol.




    JORNADES CULTURALS A SANT PAU

    ELS MERCATS DEL GUINARDÓ passats i futurs

    $
    0
    0



    El Mercat del Guinardó que tots nosaltres coneixem es va inaugurar  el 19 de març de 1954, dia de Sant Josep i es va enderrocar l'any 2009. 

    Foto de dalt construcció de la volta del mercat. Autoria desconeguda

    Foto de la dècada dels 50. Autoria desconeguda


    Inauguració del mercat

    Una parada de l'antic mercat en 1954


    Foto  cedida per Lluïsa Capdevila

    El mercat anterior al que ara coneixem,  curiosament estava situat el mateix lloc que el provisional que s'ha construït mentre duren les obres de construcció del nou. Els terrenys que ocupava el primer mercat eren de Can Berdura i Can Vintró, masies que ja no existeixen, la primera situada al que ara és el barri dels Indians un cop travessat el Pg.Maragall  i la segona a prop del carrer Art.


    Can Berdura




    Mas Vintró









    En 1938, el primer mercat era tan important pels veïns que vivien al barri del Guinardó a principis del segle XX, que fins i tot li van dedicar una Sarsuela, obre de teatre que era com una espècie de teatre musical de l'època.



    Llibret de la sarsuela en qüestió
    "El_mercat_Del_Guinardo" sarsuela catalana en un acte, per Ramon Juncosa Sabater, amb musica original per Jaume Bienvenido Canals (de 1938). L'acció transcorre a la "epoca 1915" davant de la porta del director del mercat".

    En el Guinardó no havia massa tendes i s'acostumava a anar a comprar al Camp de l'Arpa i el Clot, que eren els nuclis habitats més propers. El el duien en carro des del Poble d'Horta, fins que es va obrir el primer primer forn al ptge Garrofers.

    Les mestresses de casa doncs havien de fer front als grans desnivells dels carrers la majoria sense asfaltar, donada l'orografia del terreny, a la fi de proveir-se del més necessari , així que, centralitzar una sèrie de productes en el mateix punt de venda, va ser un primer avenç en un barri mancat de tot.

     L'acord municipal d'adquisició dels terrenys fou pres el 25 de febrer de 1931 però van trigar bastants anys  en  construir-lo, tants com 24 "les coses de palau van molt a poc a poc", com es pot comprobar.

    El primer mercat va fer servei  fins que en 1954, any en que es va inaugurar el recentment enderrocat.







    Enderroc del mercat


    Els nous equipaments que es construiran juntament amb el nou mercat comprenen:  una escola bressol, una llar d'avis i un centre de dia, un centre cívic, una escola primària, un centre d'atenció primària, un casal per a joves i habitatges de protecció oficial 



    Maqueta del projecte

    Maqueta del projecte

    També, dues zones verdes de 2800 metres quadrats de superfície. La urbanització del passatge Llívia esdevindrà un futur eix comercial i el carrer Teodor Llorente tindrà doble sentit de circulació. Està previst que hi hagi al voltant de 250 places d’aparcament per a facilitar l’accès als clients del CAP i del nou mercat del Guinardó.


    Aquest espai actuarà com a centre de polaritat i ajudarà  al mercat a esdevenir un veritable motor comercial, o això diu l'Ajuntament.

    Les obres del mercat provisional inclouen  l’illa delimitada pels carrers Teodor LLorente, l’Oblit, la Garrotxa, Dr. Valls i el passatge de Llívia.



    Mercat provisional






    El carrer Teodor Llorente també ha sofert recentment notables canvis, l'han enllaçat directament amb la Ronda del Guinardó i l'han fet més ample.


    C. Teodor Llorente 2006 - foto de Juan Antonio Domingo



    Teodor LLorente 2006 - Foto Andreu Marfull


    Teodor Llorente tal com és en l'actualitat - Foto Andreu Marfull

    Nous edificis  s’aixequen en el solar que fa pocs anys ocupava la masia de Can Girapells, projectat pels arquitectes Alonso i Balaguer i construït per REGESA, hi viuen persones grans i d’altres que es veuen afectades per les obres de connexió de la ronda del Guinardó amb el carrer Olesa i la futura estació de l’AVE de la Sagrera.

    A la façana d'aquests pisos s'han construït uns porxos que donen certa personalitat al carrer.


    Maqueta dels nous pisos del C. Teodor Llorente


    • Aquest és el poema que un dels nostres veïns ha dedicat al record d'un barri que mor dia a dia en la fràgil memòria de la gent. Mario Velasco

    Mira cómo se me pone
    la piel cuando te recuerdo.

    Por la garganta me sube
    un río de sangre fresco
    de la herida que atraviesa
    de parte a parte mi cuerpo.
    Tengo clavos en las manos
    y cuchillos en los dedos
    y en mi sien una corona
    hecha de alfileres negros.

    Mira cómo se me pone
    la piel ca vez que me acuerdo
    que soy un hombre INDIANO 
    Y ...POCO A POCO 
    MI BARRIO PIERDO.....

    HISTÒRIA DE CA L'ANDAL O CA L'EUDALD

    $
    0
    0

    Panoràmica del poble d'Horta a principis del segle XX. Autor desconegut


    Eudald Barnet i Antones i Narcisa Molins Baliarda, es traslladen de Girona al poble de Sant Joan d'Horta l'any 1854 on compren un terreny al Torrent de la Carabassa on es fan construir una masia que seria coneguda a Horta com a Ca l'Andal.


    Foto propietat de la família 

    Eudalt Barnet era rajoler i a la fi de treballar en l'ofici va comprar una bòbila, que es coneix a Horta com a Ca l'Elies, situada prop de cementiri d'Horta.

    En tant la Narcisa, a la fi d'ajudar en l'economia familiar, feia de bugadera en un gran safareig que encara avui dia es conserva en la masia en perfecte estat de conservació.


    Un dels safarejos de la finca
                                                             
    Un altre dels safarejos . Foto. C. Martín

    La finca també es va utilitzar com bòbila, amb una creixent producció de rajoles que es van utilitzar prioritàriament en la construcció del Parc de la Ciutadella de Barcelona. Com no totes les terres són prou bones per fer rajoles van haver d'utilitzar també les de la mateixa finca on vivien.

    L'Eudald i la Narcisa només van tenir un fill, en Josep Barnet i Molins, qui es casà amb Maria Brunat i Oliva filla d'Horta, van tenir cinc fills, quatre noies i un sol noi que va néixer 18 anys desprès de l'última filla, quan ja ningú no l'esperava.

    L'Hereu l'Eudald Barnet i Brunat es va casar amb Teresa Viñals i Artagó, avis de l'actual propietària.


    L'Eudald era molt espavilat però li agradava massa la gresca i de treballar la terra ni poc ni gens. Anava a la bòbila això si però igual que anava tornava. La Teresa , va morir jove a l'edat de 37 anys, contagiada del tifus degut als molts viatges que feia fins Barcelona, per recollir la roba bruta i tornar-la neta, malaltia que a l'època feia bastants estralls a ciutat.

    Va deixar orfes dues nenes ben petites de vuit i dos anys d'edat, l'Eudald es va tornar a casar al poc amb una gitana blanca que va donar molt mala vida a les dues nenes, el fet era de coneixement general a Horta, poble petit on tot es sabia .

    En 1927 es casà una de les nenes, Maria Barnet i Viñals i va anar a viure amb el seu marit a una masia del torrent d'en Mariner, no van tenir descendència, va treballar durant molts anys a l'antic Mercat de la Plaça Eivissa de Carnissera i desprès al del carrer Tajo inaugurat en 1951
    Per altra banda, l'altra filla la Narcisa Barnet i Viñals es casà amb Joan Rovira Font, forner que tenia el negoci a la Plaça Bacardí. Ells sempre van viure a la masia del carrer Aiguafreda, núm 3, on al cap d'un any va néixer l'actual propietària Maria Barnet i Rovira

    Quan va esclatar la Guerra Civil en 1936 Joan Rovira va ser mobilitzat i destinat al front, en acabar la guerra però, va a tornar a casa on l'esperava la dona i la seva filla.

    Durant el temps de la guerra l'absència de l'home va marcar la vida de la petita masia de la mateixa manera que la de tota la gent dels país durant tot aquest trist període.

    Joan Rovira va morir en 1988 i encara va poder conèixer al seu besnet Rubèn. Tant ell com la seva dona sempre van tenir molta cura de la masia.

    Maria Rovira Barnet filla dels anteriors, es casà amb en Francisco Perna Colomes. Es van conèixer a la sala de ball de l'Ateneu on anaven tots els diumenges a ballar, en un poble que pocs motius de distracció hi havia, ella tenia 16 i ell 19, amb el servei militar encara pendent. Van festejar durant molts anys fins que va tornar de la mili.

    Finalment es van casar en l'església de Sant Francesc de Pàdua el 28 de maig de 1956.

    En Francisco Perna des d'aleshores  té cura de la finca i de tot el que es produeix i sempre resta enfeinat. La Maria i ell es mostren sempre molt orgullosos de la seva terra, que és bona i agraïda, de l'hort cullen fruits i tota mena de verdures.


    Hort de ca l'Eudald. Foto C. Martín

    L'hort de ca l'Eudald. Foto C. martín




    La masia de ca d'Andal o ca l'Eudald,  com resa sota el rellotge de sol de la porta d'entrada de la seva llar, ara té entrada pel carrer Llobregós, carrer que es va obrir sobre el Torrent de Can Carabassa no fa masses anys, aquesta casa i tres o quatre més que la segueixen són un clar exponent de la vida d'Horta fa més de 100 anys.


    C. Llobregós. Foto C. Martín

    Altes cases masia del c. Llobregós . F. Carme Martín 


    Els propietaris de ca l'Andal mantenen un llarg litigi amb l'Ajuntament que pretén expropiar-los a ran de la reordenació del territori, tal com s'explica també en un dels capítols del Bloc:




    esperem que les diferències es resolguin finalment en favor de la família tristament afectada i tots puguem gaudir tot contemplant el goig dels seus camps ben treballats i de la bella masia.

    Portalada de masia
    amb flaire de romaní
    imatge de fantasia
    nascuda d'un bell camí
    braços oberts a la vida,
    benvinguts a la masia...
    d'en Francisco i la Maria.

    Poema de Maria Rovira.




    La finca de cal'Eudald en l'actualitat. Fotos Carme Martín 

    • Fonts informatives: Del llibre Gent popular d'Horta d'en Mingo Borràs del que s'han agafat algunes de les fotos en blanc i negre. Fotos en color de collita pròpia en una visita realitzada a la masia on vaig ser rebuda amb molt d'afecte.




    ESTEM PREPARANT UN NOU NÚMERO DE LA REVISTA HISTÒRICA DEL POU !!

    $
    0
    0
    Per a tots els nostres llegidors: Anem de .....




    Està a punt d'entrar a la cuina el número 4 de la Revista d'història dels nostres barris EL POU, amb temes molt interessants.

    Els integrants d'aquesta associació han treballat de valent perquè tots vosaltres en gaudiu, amb temes tant diversos com:


    • La raó per la qual les Monges Clarisses van ser acollides en la finca de la Torre dels Pardals durant una bona temporada.
    • Ens posarem al corrent de la història de les famílies que van habitar durant anys Can Mariner.
    • Descobrirem al  Gelabert del barri del Guinardó.
    • Coneixerem el Camp del Barca de Can Sabadell a la carretera d'Horta.

    i moltes coses més, aquest any la revista té més contingut que mai perquè sabem que cada dia els seus llegidors en són més i més exigents.

    Com sempre es farà la presentació del número al Mas Guinardó, ja us comunicarem el dia i l'hora.





    PARRÒQUIA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT

    $
    0
    0
    Terrenys on es construiria el temple

    projecte de L. Sagnier de la futura parròquia

    Aquest va ser el projecte original de l'església de la Mare de Déu de Montserrat, tal com el va dissenyar l'arquitecte Enric Ferran Josep Lluís Sagnier. Només pel fet de tenir quatre noms abans no s'arriba al seu primer cognom, podem deduir que procedia d'una família d'aristòcrates, concretament tenia el títol de marquès (1).

    Lluís Sagnier era un arquitecte amb gran predicació entre el clergat que se li deu l'auditoria gran quantitat d'esglésies, parròquies i convents, entre les que cal destacar per properes, l'església de Sant Joan d'Horta i el temple del Tibidabo.

    Podem suposar doncs, que  aquesta raó especialment i per ser un arquitecte de gran prestigi al nostre país, va ser la raó que hi hagi un carrer al Guinardó que li està dedicat. 

    Tornant a l'edifici  projectat i comparant-lo amb l'actual, podem observar que només es conserva la forma general de l'edifici principal, el de la seva dreta que havia d'acabar essent el campanar (que mai no es va dur a terme) i la casa rectoral, que és primer edifici que es va construir,


    Pel que sabem, els canvis es van fer per motius purament econòmics, d'aquesta manera la idea original va anar derivant a  resultats molt més modests i allunyats del primer projecte, tal com ho descriu el rector de la parròquia,  Pere Eugeni Florí en el llibret que va escriure en motiu del 25è aniversari de la seva construcció:

     "Breve notícia de la Parròquia de Nuestra Señora de Montserrat del Guinardó en su 25º Aniversario: "Para acelerarla lo más posible la Junta de Obras  juzgó que debia simplificarse la construcción cuanto se pudiese, adoptando en la nueva factura un estilo más sencillo del que exigia el anterior proyecto, prescindiendo de adornos innecesarios...".

    El nou encàrrec del temple el va dur a terme l'arquitecte Sr. Benavent qui es va fer càrrec de les modificacions dels plànols en el sentit indicat.

    Mentre s'iniciaven les obres es va construir una església provisional en el c. Telègraf, darrera del que seria la cripta del temple.

    Església provisional


    Les obres van començar cap 1920 i 1923, la cripta primigènia ja esta llesta, en 1924 disposava d'una campana a la que van posar el nom de "Maria Àngela", que es va lliurar a la parròquia durant un acte solemne.

    Benedicció de la Cripta del Temple , F. Merletti
    Primera campana de la parròquia
    Lliurament de la Campana regalada a la parròquia per la família Renom. 1924. Fons Renom.


    Evolució dels edificis fins 1935

    Evolució de l'edifici fins 1945

    En 1935 els edificis de la part de darrera del temple on s'encabirien les escoles parroquials, estaven molt avançats, també es va construir un petit campanar que apareix molt tímidament per dalt i per darrera del nou edifici annexionat a la rectoria, en la foto de sota, per cert, aquest és únic testimoni gràfic que es coneix sobre l'existència d'aquest campanar.





    Foto de la dècada dels 40. Foto Mestres
    Quan va esclatar la guerra en 1936, l'església va ser cremada i van desaparèixer la imatge de la mare de Déu de Montserrat, d'altres imatges i la campana Maria Àngela, que el més segur va ser fosa per fer armes de foc com d'altres ho van ser durant el conflicte.

    Poc desprès e la guerra van seguir les obres de construcció del temple que poc a poc, degut a la mancança de recursos econòmics, van anar avançant.


    En l'any 1945, església tenia la imatge de la foto de la dreta.  De la forma original només en quedava una lleu semblança en la forma de la nau central i on havia d'anar la torre s'hi va construir la rectoria.

    Com la imatge de la Mare de Déu de Montserrat havia desaparegut durant el conflicte vèlic, la família Renom va regalar a la parròquia una nova imatge que ara llueix sobre l'altar major, el trasllat de la qual es va fer a peu des de la torre Renom, a les espatlles de vuit escolanets.

    Foto del Fons Renom.

    En 1975 es pot observar un canvi en relació amb la foto anterior,  ja que gran part de la façana va ser revestida amb pedra  per mirar de donar-li un cert caràcter al conjunt, projecte que tampoc no es va dur a terme en la seva totalitat. També es van afegir dues finestres una a cada costat de la porta principal i  també es va afegir a l'esquerra de la nau central, una torre sense acabar.

    Finalment,  la forma definitiva que ha pres l'edifici és el que té ara mateix.  A la torre inacabada se li ha afegit tot  un entramat de ferro d'un estil força "peculiar", que conté i dóna suport a la campana. La primitiva campana va ser robada durant la Guerra Civil, s'havia sufragat amb les donacions que es van fer durant una vetllada lírica-literària celebrada en el Mas Guinardó i especialment amb les donacions de la família Renom. La segona es va aconseguir seguint el mateix procediment que l'anterior, mitjançant l'organització d'una segona vetllada en el mateix Mas Guinardó però vint anys més tard.


    Aspecte actual del temple









    (1)Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona21 de març de 1858 – ídem, 1 de setembre de 1931), fou un arquitecte català. La majoria de les seves obres es troben a Barcelona; autor prolífic, ha estat possiblement l'arquitecte amb major nombre de construccions a la ciutat comtal (prop de 300 edificis documentats). Sagnier fou un arquitecte ben relacionat amb les classes dirigents i eclesiàstiques  barcelonines, de les que rebé nombrosos encàrrecs. (fonts wikipedia).

    PLAÇA SALVADOR RIERA

    $
    0
    0

    Quan Salvador Riera va presentar davant l'Ajuntament de Sant Martí el projecte d'urbanització de les terres del Mas Guinardó el 22 de juliol de 1895, la plaça dedicada a Salvador Riera ja hi constava en el plànol inicial.


    Plànol que va presentar Salvador Riera de l'urbanització de les terres del Mas Guinardó. 


    En principi el mas Guinardó, era unedificibastant malmès que havia passat per una sèrie de mals moments, com van ser la mort d'un del seus habitants durant un robatori, i la crema d'uns edificis annexes, aquell era un lloc bastant solitari, circumstància que era aprofitada pelsmalfactorsque s'amagaven prop de la Riera d'Horta.

    Així, doncs, qual la família propietària se'lva vendre és molt possible que fes ja uns anys que estigués deshabitat.

    El primer pensament del sr. Riera va ser derruir-lo però finalment, veient que els Casanovas havien construït al costat del que havia estat el seu mas un hotel (hotel Internacional - conegut popularment com hotel Casanovas), va pensar muntar un hotel en l'edifici del mas i el va convertir en l'edifici modernista la imatge del qual tots coneixem.

    Com l'Hotel no va tenir èxit, va cedir-ne una partde la seva superfície a l'associació de propietaris i fins i tot en el primer pis hi van viure diferents famílies.

    Al peu del mas Guinardó es va construir la primera plaça delGuinardó,la Plaça de Salvador Riera un petit triangle arbrat a la punta del qual hi van poar la primera font pública del barri . A finals de 1895 la Sra. Cecília Estapé, muller de Salvador Riera, el gran propietari del barri, va batejar aquesta primera plaça amb el nom del seu mariti es va convertir en l'eix vertebral de l'urbanització que començava a prendre cos.


    La plaça segurament més o menys era així a principis dels segle XX

    Mitjançant la família ens ha arribat una història que fa referència a la font de la plaça que, com tots sabeu, a dalt de tot llueix una bola, uns cops havia estat metàl·lica i d'altres de pedra, sembla ser que els fills d'algunes de les famílies de l'indret en una nit de gresca, la van arrencar i llençar Rambla Volart a vall fins arribar a la Clínica Victòria, sort que no hi havia ningú pel carrer a aquelles hores sinó hagués pogut passar una desgràcia.

    El que desconec és si els mateixos que la van fer rodar rambla avall la van anar a buscar per tornar-la al seu lloc, seria bo que algú pogués aclarir aquest punt. En fi el jovent en totes les èpoques a fet bretolades com podem comprovar.

    Per cert que la bola en qüestió es veu que no va ser la primera vegada que va desaparèixer al llarg dels anys perquè hi ha fotografies en les que hi és i en d'altres no.





    La plaça per tant, era com la plaça d'un nou poble i el Mas Guinardó els seu "casino" donat que es va convertir en el lloc on els propietaris de les cases es reunien i muntaven les seves festes, timbes de cartes, balls, les primeres obretes de teatre, ballades de sardanes, balls de gala, etc.


    Activitats que es feien al Mas Guinardó
    Pesem que la parròquia no va començar a construir-se fins a 1921 i que els creients feien missa en la capella del Mas Viladomat, propietat i domicili de Salvador Riera donat que també l'havia comprat junt amb les seves terres també per urbanitzar-les.


    Mas Viladomat Foto de l'Arxiu Històric del Districte Horta-Guinardó

    Carrers costeruts, sense asfaltar, mancats d'aigua corrent, totes les cases disposaven d'un pou per proveir-se'n, no hi havia clavegueram, en fi tot estava per fer. Els habitats en principi baixaven al barris propers de Camp de l'Arpa i Clot per comprar queviures.


    Guinardó a principis del segle XX. Foto del fons de la família Alòs.

    El primer gran canvi va començar amb l'arribada del tramvia però aquesta ja és una altra història.

    EL VELL GUINARDÓ

    $
    0
    0
    VELL GUINARDÓ

    Asseguda sota l'ombra que m'acull
    del vell garrofer que es gronxa al vent
    des del mirador pelat d'aquest turó
    que baixa a la plana pel llit del torrent.

    Contemplo el pla brodat d'horts recollits,
    i la gent que s'apressa pels camins
    la ciutat que ha trencat els vells lligams
    caminant amb fermesa plana endins.

    S'albira en la llunyania el blau del mar
    que amb el cel es fon en l'horitzó
    les barquetes de colors prop de la costa
    i el velam del vaixells que hi ha en el port,

    Desplegats als meus peus els masos vells
    fets de pedra que els anys han enriquit
    les vinyes fent rengleres fins el pla
    i els torrents que des del cim han fet camins.

    Els grills canten en cor que ve la nit,
    el sol s'amaga cansat darrera el cim
    les ombres amaguen els records,
    al lluny el mar augura l'avenir

    Noves cases s'han bastit reptant amunt
    les rieres en carrers s'han transformat
    la ciutat cada dia està menys lluny
    i nosaltres ens sentim ben enyorats.

    De la vida que passava lentament,
    dels camps, de les vinyes i el bestiar
    molt em temo que és un temps ja finiquit
    i que els canvis han vingut per no marxar.


    • Anònim en un dia d'enyorança.


    • Dibuixos en llapis i en tinta dels voltants de la Muntanya Pelada, dècada dels trenta, l'autor el pintor Josep Ribot Calpe. 

    VOLEM TORRE GARCINI I ELS SEUS JARDINS

    $
    0
    0



    VEÍNS I VEÏNES INFORMACIÓ IMPORTANT:

    Aquest matí a les 8 del matí l'empresa Núñez i Navarro ha fet treure els rètols d'enderroc que havien penjat ahir.

    Gràcies als veïns del passatge que hant  estat alerta del que passa a la masia i a la ràpida intervenció de tots nosaltres, que  vàrem enviar correus a la Regidora i a a tothom implicat, a la Coordinadora d'entitats que també es va bellugar al respecte i al fet que ens vàrem personar a la   Comissió d'Hàbitat Urbà i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona , que es va fer ahir a l'Ajuntament, el vídeo de la qual un company ens va facilitar on estàvem presents tots els partits i on es va tractar el tema de Can Garcini, sembla que algú amb prou influència ha mogut els fils i de moment han despenjat els cartells d'enderroc.

    Cal continuar amb la lluita veïnal, ens hem reunit avui gent de la Plataforma per decidir els actes a dur a terme demà.  A la fi de no perjudicar al nostres veïns de Mercat i no interferir en  la seva festa, ens personarem amb les pancartes, totes les que es vulguin o es puguin fer, farem un llacets verds per posar en les solapes de tots els veïns que es vulguin afegir a la reivindicació, s'intentarà parlar amb l'alcalde i al final de l'acte d'inauguració podem cridar les consignes que calgui. A les pancartes cal indicar  "VOLEM TORRE GARCINI I ELS SEUS JARDINS".

    TOTHOM QUE S'HI VULGUI AFEGIR HA D'ESTAR, A LES 9,30 DEL MATÍ EN LA PLAÇA ON HI HA L'ARBRE VERD DE NADAL, sembla que l'alcalde es presentarà prou d'hora. 

    LA PLATAFORMA SALVEM TORRE GARCINI





    TORRE GARCINI POSEM-NOS AL DIA

    $
    0
    0


    Foto de Miquel Pera
    Donem les gràcies a tots els veïns i veïnes, amics, i amigues pel seu recolzament, per la vostra presència tant la nit del dia 12 al passatge Garcini com el dia de la inauguració del nou mercat del Guinardó, també a la gent de Sarrià que ens va venir a recolzar ahir dissabte, per fer arribar el missatge a totes les xarxes i diaris i donar visualització als problemes del nostre barri.




    UNA MICA D'HISTÒRIA DE TORRE GARCINI

    $
    0
    0

    Una masia en mig del Camp. fons família Alòs

    Les cases comencen a encerclar-la. Fons família Alòs

    Torre Garcini és una masia bonica i sòlida enclavada entre edificis de molts pisos, en ple barri del Guinardó. Si t'acostes des del Passeig de Maragall sembla poc menys que impossible que en mig d'aquell infern de ciment encara subsisteixi un reflex d'una època ja passada, un oasis rural que dóna testimoni de la història agrícola del barri, de quan aquesta zona pertanyia al municipi de Sant Martí de Provençals.

    Pg. Maragall ds de Torre Garcini anys 20. Fons Alòs
    Els terrenys de la masia, que fou construïda a principis del segle XVII, s'estenien per on avui discórrer el Passeig de Maragall.

    Actualment rodeja la Torre Garcini un petit jardí amb una fabulosa solana a on els últims senyors de la casa recorden haver pogut contemplar el mar i la muntanya. Ara mateix, la vista la tapen els edificis de pisos del voltant, i malgrat conservar aquest racó verd, un luxe per a qualsevol persona en una gran ciutat, els últims habitants es sentien tancats dins la seva propietat.






    Fins 1850, Torre Garcini fou propietat del sr. Garciny, magistrat de Barcelona, del que rep el nom la masia i el carrer. En 1900, el mas va passar a mans de Manuel i Miquel i Margarola, adoptant, per poc temps, el nom de Can Margarola. Posteriorment, Lluís Alós i de Martín, avi dels últims propietaris, li fa retornar el nom de Torre Garcini

    Torre Garcini és doncs, una masia clàssica, construïda  amb forma rectangular, de tres cosos, amb planta baixa i pis “Encara recordo quan els cavalls entraven per on nosaltres ara ho fem, que és la porta principal”, ens conte Lluís Alós.

    En racó que segueix a l'estable fou, en altres temps, una capella petita.

    En les fotos podem observar aspectes de l'interior de la casa pairal. La sala i alcova de gran majestuositat i bellesa i la cuina, centre de la vida de la masia.



    Foto de La Vanguardia

    Foto de La Vanguardia


    Les imatges de Can Garcini, evoquen l'entranyable ambient d'una masia rural.

    Pujant al primer pis per una àmplia escala de pedra, ens rep una impressionant biblioteca amb uns 30.000 volums de literatura, particularment catalana i italiana. L'adquisició i col·lecció d'aquest volums fou obra del pare de últim propietari, bibliògraf i secretari general de l'Institut d'Estudis Catalans, tota la decoració de l'interior de la masia és antic. Així, per exemple, es guarden les arques de la núvia i del nuvi i el llit ample de l”hereu”, alta com un temple pagà, de fusta noble amb incrustacions de plata.

    Publicada a La Vanguardia

    Malgrat la solidesa, la masia que ja té 300 anys, necessita contínues renovacions, arranjament i cura especials i el seu manteniment és costós.

    Tot plegat pertany ja a un passat no massa llunyà, actualment la masia està buida i va ser  tapiada a la fi d'evitar ocupacions indesitjades i  pertany a la constructora Nuñez i Navarro i si l'Ajuntament  no hi posa remei pot arribar a enderrocar-se en dates properes per construir-hi més pisos. 


    La Sra. Alòs


    Qùe diferent  llueix el balco de Can Garcini ara mateix


    L'Ajuntament vol arribar a un acord de permuta amb la constructora i que s'està en negociacions al respecte però el Sr. Núñez i Navarro no ho està posant pas fàcil.

    Els veïns continuem treballant i l lluitant a la fi que sigui un parc i equipament pel nostre barri. 



    • *Informació aconseguida en gran part, d'un reportatge que data de 1987 publicat a La Vanguardia. Fotos de la Família Alòs i del meu fons personal.

    EL CARRER CHAPÍ - una mica d'història.

    $
    0
    0
    Carrer Chapí, qui no el coneix, el que pot ser no tothom sap és que el seu nom antic era carrer de la Combinació, per això la baixada rep aquest nom, nom curiós segurament degut a que combinava els dos nuclis del poble, l'antic al voltant de la plaça de la Constitució (Santes Creus) i la des estiuejants al voltant de l'església de Sant Joan d'Horta.


    Postal d'època d'abans de 1914 quan encara era C. de la Combinació

    Carrer Chapí allà on acaba. Fons Jaume Caminal

    Postal d'època. La torre on es van fer les escoles parroquials

    Chapí a l'alçada de la que seria la Salle Horta. Autor desconegut
    Chapí a l'alçada de la baixada de la Combinació. Autor desconegut

    Carrer Chapí arribant al c. del Vent, Dia de la benedicció de la Bandera. Segurament una foto Brangulí.

    Segons els mestre Desideri Díaz, abans de 1882 era un camí on s'hi feu una urbanització que li deien de Megido per ser aquelles terres de Can Megido, que estaria en la zona Chapí-Rectoria.

    El carrer comença al torrent d'en Mariner i acaba quan comença la Rambla Cortada (avui Campoamor), el nom de Chapí se li va posar en 1914, per Ruperto Chapí Lorente, compositor.




    En el carrer Chapí hi van haver les Escoles Parroquial, fundades per Mn. Bundó, regentades des de 1912 per germans de la Salle, conegudes en tot el barri com la Salle Horta,

    La Salle Horta. Autor desconegut

    Alumnes de les escoles parroquials. Autor desconegut

    Escoles Parroquials foto dels anys 30. Autor desconegut

    Escoles parroquial - Salle Horta. Desconec l'autor

    En una altre de les Torres-casa també estava el noviciat de les Salesianes, venuda mes tard per fer-hi pisos com ha passar amb moltes de les cases d'aquest carrer.

    També hi havia una de les escoles de les Dominiques, coneguda per molta gent com l'escola de les les dominiques pobres, la gent rica portava a les seves filles a la que les Dominiques tenien en el carrer Campoamor.

    En la foto les Monges de les Dominíques. a la dreta es veu l'entrada de l'escola.Fons Mercader

    L'estafeta de correus també hi ha estar durant un temps, com s'havia quedat molt petita i era insuficient la van traslladar.

    També es situava en el carrer Chapí el Sindicat de Labradores y Ganaderos d'Horta i...... molt molt important la llevadora que va ajudar a néixer mig Horta, la Sra. Juliana.

    Casa en la que va viure la llevadora

    En el número 67 durant molts anys vivia el Dr. Castellanos, que  a més,  passava consulta en el núm. 69 del mateix carrer. El Dr. Castellanos es traslladava a casa dels seus malalts molts cops en bicicleta i a l'hivern en el sr. cotxe negre, la seva figura continua vigent en el record de molts hortencs que com jo mateixa el recordem pels carrer d'Horta amb el seu maletí instrumental negre fent les visites domiciliàries, cal afegir que la primera consulta del dr. Castellanos va estar situada en la plaça Eivissa, núm 9 bis, tal com ho demostra la tarja de visita del propi metge,  tan la foto del doctor com la seva tarja apareixen en el llibre d'en Mingo Borràs "HISTÒRIES D'HORTA".



    foto del dr. Castellano del libre de Mingo Borras Cròniques d'Horta


    Casa del premi FAD
    La casa situada en el núm. 51 obra de Dani Freixes i Vicenç Miranda, va guanyar en 1976 el premi Fad d'Arquitectura i Interiorisme, a mi personalment no m'agrada massa penso que està, més que res, fora de context té aspecte d'una clínica més que d'un domicili particular i el carrer Chapí, al costat de les seves casetes baixes envellides, no s'hi diu pas gens.

    Han desaparegut ja  moltes de les torres que hi havia a principis de segle en el carrer, una de les poques que queda està en venda des de fa temps i té un jardí fantàstic avui abandonat, demanaria a les autoritats que no permetessin que es derruís per construir-hi més pisos i es preservés la seva silueta per a gaudi dels veïns.


    Casa en perill de desaparèixer 

    Encara s'hi conserven bastants cases baixes de finals del segle XIX,  que són una delícia per la vista dels vianants, han desaparegut però, les dues escoles que van omplir el carrer de criatures l'ample del carrer durant anys, la Salle Horta i la de les monges Salesianes, i han aparegut en el seu lloc un munt de pisos impersonals, d'aquells que no passaran pas a la història per la seva originalitat.










    Cases d'un sol pis típiques d'època. Foto actual Carme Martín


    Can Mercader per sort,  sobreviu i últimament li han rentat la cara. 

    Casa Mercader en 1956. Fons Mercader

    Els Mercadé Eren una família molt nombrosa que va arribar a Horta a començar del segle XX, la casa ha sofert canvis però es conserva molt bé, a la part de darrera té un bon jardí del que la família guarda fotos tan delicioses com  aquesta cedides de Jordi Mercader.


    Foto Fons Mercader.

    La porta de Can Mercader. En la casa Original. Fons Mercader
    Família Mercader al balcó el dia de Rams. Fons Mercader
    C. Chapí en la nevada del 62. Fons Mercader
    Des del seu balcó es podia contemplar les catifes de flor de Corpus on la família hi participava intensament, agraïm a Jordi Mercader les fotografies que va penjar en el grup de facebook Horta - Memòria del Barri, que apareixen en aquest post.


    Fotos de les estores de Corpus. Fons Mercader

    Cap a 1870, Can Mariner va començar a parcel·lar les seves terres a la fi de fer-les rendibles i, en conseqüència es va construir una balla al voltant de la masia i de la casa de la dida que donava al carrer Chapí que encara als anys 70 es podia contemplar, no fa gaires anys i com a primer pas de la venda definitiva, s'hi van construir pisos i es va enderrocar la casa de la dida.




    Enderrocament de la casa de la dida.


    Chapí cantonada c. del Vent. Autor desconegut.



    • Fonts informatives: El que ha estat i és Horta de Desideri Díez, Històries d'Horta d'en Mingo Borras, Fotos de la família Mercader.






    L'equip de Futbol del MAS GUINARDÓ

    $
    0
    0

    No tenia ni idea que el Mas Guinardó comptés, fa molts anys, amb un equip de futbol que rebia el nom de Societat Deportiva MAS GUINARDÓ, com no podia ser d'altra manera.

    Com no existeixen llibres que parlin sobre la història del barri, hem d'estirar dels butlletins que editava l'entitat i de la memòria dels veïns i mica mica fem sortir de l'oblit, entitats, centres recreatius, els primer establiments del barri, etc. .

    Ara que estic revisant documents antics he pogut trobar la informació que ara mateix reprodueixo.

    Ja en 1927 la Revista Vida Guinardorense feia esment de la construcció d'una caseta-recés en el Camp de Futbol on jugava l'equipen qüestió, sense precisar el lloc, per a ser utilitzada per a us particular dels jugadors. On estava aquest primerenc camp?, podia ser, tal vegada, el de l'avinguda Borbó en camps de Can Xiringoi?.

    En 1947 “Associació de Propietaris i Veïns MAS GUINARDÓ”, publicava en el seu butlletí de gener de 1947 , en la seva Secció Deportiva un record “a los equipos que defendieron al Mas Guinardó, por primera vez, tendríamos que recurrir a las antiguas narraciones que, más que datos futbolísticos, podriamos llamarlos leyendas prehistòricas..”.

    Nadie podria imaginarse hace tres años que aquel modesto equipo compuesto por socios del Mas, pudiera ser la piedra que sirviera de base para montar este magnífico equipo actual defensor de nuestros colores”. Aquests colors eren el vermell i blanc.

    En febrer del mateix any, en el butlletí del Mas “El equipo del S.D. Mas Guinardó, és hoy dia, el único representante genuino de la barriada. En todos los medios deportivos, al hablar del equipo S.D. Mas Guinardó, se piensa enseguida en el barrio y en el Mas...” “El primer equipo del Mas campeón de su grupo. Como era presumible por sus excelentes resultados, el primer equipo de futbol del mas Guinardó ha vuelto a quedar este año Campeón del Grupo (Lliga amateur de Catalunya). Pero este año el resultado ha sido aún más safisfactorio, ya que el título lo han alcanzado nuestros muchachos ganando la totalidad de los partidos disputados (caso que no se había registrado nunca en los anales deportivos).

    "Camp Martinenc, un dissabte de febrer de 1945": l'equip "Mas Guinardó" -dia inauguració- va guanyar al ¿Myrurgia? per 3-0. D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Vidal, Serra Martí, Sabanés, Ezquerra, Coso, Jordi Barbeta (porter), Gabriel Barbeta, Sanz, Josep Maria Barbeta, Benavides, Pla. Records de Jordi Artés nebot d'un dels jugadors.
    Foto cedida per Jordi Artés

    Mes de març de 1947, enaltits per la gesta aconseguida per l'equip, els socis es van decidir a comprar un terreny de joc en el carrer Còrsega, terreny que ja havia utilitzar el F.C. Barcelona per als seus entrenaments. Un grup d'entusiastes seguidors van aconseguir en una setmana desprès de penosos treballs, que el terreny de joc estigués en condicions perquè hi pogués jugar el primer equip.


    Segons la capçalera del Butlletí el camp estava al C. Sardenya 504.


    Més o menys on està senyalat en el mapa


    En mig de la foto el rectangle de la dreta és el camp de Futbol de la S.D. Mas Guinardó



    El camp es va inaugurar el diumenge 16 de marçde 1947


    Masia que es feia servir com vestidors.

    El delegat del Primer equip de Futbol era en Gabriel Barbeta Rexachs, i l'entrenador José Moreno Ciprés.



    Camp del carrer Sardenya. Foto Família Barbeta 

    No sé quan va deixar de jugar l'equip, ni quin va ser el seu últim camp, si algun dels llegidors disposa de més notícies al respecte, les anirem afegint.



    PRESENTACIÓ DE "L'ABANS GUINARDÓ - CAN BARÓ"

    $
    0
    0



    Tal com molts de vosaltres coneixeu, els membres de EL POU estem treballant en el recull historiogràfic de la col·lecció l’Abans, de l’Editorial Efadós, el Guinardó i Can Baró.


    Aquesta és una col·lecció editada en uns 52 fascicles que sortiran setmanalment, que recull bàsicament en fotografies, però també en un acurat context històric, tota la vida quotidiana (festes, institucions, escoles, urbanització, món del treball, etc.) d’aquest territori.

    Tenim la satisfacció d’anunciar-vos que les presentacions d’aquest col·leccionable tindran lloc:

    - El dilluns, 26 de gener, a les 19 h. al Casal d’Entitats Mas Guinardó – plaça Salvador Riera, 2

    - El dilluns, 2 de febrer, a les 19 h. al Districte d’Horta-Guinardó, Ronda Guinardó, 49.

    Us explicarem com s’està realitzant aquesta obra, que és la de tothom perquè hi surten les fotografies que ens heu deixat i les que encara ens podeu facilitar.

    Es lliuraran les tapes i les primeres 24 pàgines (fascicle 0) gratuïtament.

    Desitgem comptar amb la vostra presència!


    el Pou. Grup d'Estudis de la Vall d'Horta i la Muntanya Pelada

    Història de l'església de SANT JOAN D'HORTA

    $
    0
    0


    El  document en el que per primer cop es fa referència a la parròquia de Sant Joan d'Horta és de 1095, per aquest any ja existia, car que fa de límit d'una propietat. És molt possible que aquesta primera església fos destruïda pels almogàvers que arribaren fins aquestes terres i les arrasaren; hagué de passar molt de temps abans que en un altre lloc s'aixequés una nova església dedicada també a Sant Joan i promoguda per Guillem d'Orta.

    La família Orta va tenir un gran paper i va arribar a posseir terres que anaven des de Sant Genís dels Agudells fins Santa Eulàlia de Vilapicina.

    El segle XIV es pot definir com el segle de l'esplendor d'Horta

    L'Any 1860 l'església de Sant Joan d'Horta es va independitzar de la de Sant Genís dels Agudells segons una comunicació de la Cúria al batlle d'Horta. La importància del creixement d'Horta dins la Vall explica que es decretés que l'església de Sant Genís dels Agudells esdevingués sufragània de la de Sant Joan d'Horta.

    L'església havia estat construïda d'una manera molt senzilla. La construcció del segle XII es va conservar fins a principis del segle XX, el campanar de poca alçada i de planta quadrada, amb merlets esglaonats, amb aire d'una torre medieval. El temple de tres naus de reduïdes dimensions, tenia reminiscències d'estil bizantí, romànic i gòtic. Un baix relleu de pedra picada representativa de la degollació de Sant Joan.










    Al segle XVI, aprofitant materials antics, fou reconstruïda, mantenint però el caire senzill.

    Juntament amb l'església hi havia un petit cementiri, que degut al seu pèssim estat de conservació  fou abandonat i el nou inaugurat en terrenys de Can Baliarda el 1867.

    Aquesta església pertanyia a Can Cortada des de començaments del segle XVIII i acomplí les seves funcions pastorals fins 1909 malgrat la seva reduïda capacitat, any en que va ser cremada en l'anomenada Setmana Tràgica:









    Diverses imatges e l'església cremada

    Els terrenys de l'antiga església desafectats dels furs eclesiàstics, foren ocupats pel Club de Tenis Horta, fundat l'estiu de 1912 i encara avui instal·lat en aquell indret.

    Desprès de la crema de l'església en la setmana tràgica de 1909, encara es mantenia en peus l'estructura i i el campanar romàtic n'era la part millor conservada, Un grup de residents del barri van reclamar el seu enderrocament al·legant el perill pel mal estat en que es trobava. Les pedres de l'enderrocament es van utilitzar com a material per a la capella del Sacrament del nou temple.


    Fotos de Manuel Genovart  1922


    L'església fou fotografiada poc abans de ser derruïda en 1928

    Com l'edifici ja no feia serveis religiosos, també van tapiar part de la porta deixant-hi sols una porta petita per poder accedir-ne a l'interior.

    El 20 de maig de 1863 Josep Oriola Cortada, comte de la Vall de Marlès i senyor de la Casa d'Orta, va cedir a l'ésglésia uns terrenys pel futur temple. Situats a la part baixa de la Rambla Cortada (avui Campoamor). Desprès de diversos entrebancs, el 24 de juny de 1905, es va col·locar la primera pedra treta de l'antic temple.


    Primera pedra del nou temple







    Part del nou temple fou inaugurat el 16 de gener de 1911, els altars i imatges pagades, com el temple, amb donacions de feligresos i es va donar per acabat el 21.10.1917. Per posar un exemple, les senyores Concepció i Anna Planàs Armet de Can Marcet, van donar  l'altar del Sant Sacrament on es veia també la Mare de Déu dels Dolors.

    Les campanes de l'església antiga es van aprofitar pel nou temple però quan en 1936 va començar la guerra i van a cremar l'interior del temple van ser llançades des del campanar i van quedar molt malmeses, els seus noms eren Tomassa i Gaudència.




    En 1939 es va iniciar la seva restauració i va prosseguir en els anys següents i de fet el temple no es va aconseguir el seu aspecte definitiu fins 1980, donat que el 24 de juny d'aquest any fou inaugurada la portalada i el timpà de la façana principal.

    El 27 d'abril de 1948 va ser instal.lada la campana "Miquela", (imatge la de l'esquerra) amb el so de l'antiga "Tomassa" i a l'any següent es refon la "Lluïsa" (imatge de la dreta) que recorda el so de la "Gaudència".








    La campana Miquela dóna al carrer Rectoria i la Lluïsa al carrer Campoamor.
    ..









    *Informació extreta del llibre El que ha estat i és Horta, de Tots el barris de Barcelona de Josep Maria Huertas i J. Fabré, de la WEB de l'Ajuntament i del Web de la pròpia parròquia.

    Patis i jardins al Guinardó

    $
    0
    0
    Quan el Guinardó es va començar a urbanitzar la majoria de casetes era de mida petita i mitjana, tenien un pou i un jardí-hort al darrera, algunes un pati al davant. Ela carrer estaven sense urbanitzar, no hi havia clavegueram ni llum, de nit pocs veïns sortien de casa.



    Foto família Mestres

    Foto família mestres

    Foto família Mestres. Casa Caldentey, amb colomar al terrat i Jardí al darrera

    Poc a poc les coses es van anar normalitzant i els carrer principals es van construir aceres i es van arreglar els carrers i posar algunes llums.

    Els veïns sortien a la porta de les seves cases a xerrar i prendre la fresca i la canalla jugava pels carrers mentre que els pares els vigilaven. 

    Mentre que els homes baixaven a ciutat o a les barriades veïnes a treballar, les dones feinejaven en les seves cases i baixaven a comprar al Camp de l'Arpa o al Clot a comprar i la quitxalla anava a les escoles més properes.

    Era una vida pràcticament de poble però dins mateix de Barcelona. Si voleu tenir una noció de com es vivia al barri abans dels 50, us aconsello llegir el llibre "EL SENYOR JOANET DEL GUINARDÓ" de Carles Sindreu Pons.

    Us heu posat mai a pensar la importància que pels habitants del Guinardó tenien els seus patis, terrasses, terrats o jardins?.

    En un món on no existia encara la televisió i que a prou feines arribava la ràdio, eren molt importants.. Jo mateixa me n'hi he passat hores i hores jugant, pujant-me als arbres o seguint el camí de les formigues.

    D'aquesta importància donen fe cents de fotografies on els veïns apareixen  asseguts en companyia d'altres persones, jugant , banyant-se en improvisades piscines que o eren més que cubells de llauna plens d'aigua, berenant o bé en improvisats dinars, sota les parres o arbres fruiters, alguns improvisaven petits horts on cultivaven tomàquets, bledes, mongeta tendra, etc..



    Collage de Carme Martín amb fotografies de diversos veïns del Guinardó


    Ha caigut a les meves mans un testimoni en forma de redacció de'n Joan Freixa, de 9 anys, que es publicava la revista de la classe de Garbí  de l'Escola del Mar de 1955,  està escrita en castellà, s'entén que per l'època, així que respectaré l'original

    "...los dias de viento juego con la cometa y se va tant arriba que casi toca las nubes.

    En mi jardín  cada momento tengo que cavar porque la hierba que es una cosa muy "empipadora", tiene unas raíces llamadas "castanyoles" que si no las arrancas bien siempre vuelven a salir. También hay una hierba "gram" que se pone en todas partes y ya puedes trabajar, ya. Muchos dias a yudo a mi padre a quitar las hojas de los árboles de los parterres.

    He pasado por la huerta i he visto un fuego que quemaba solo. Después he subido en carro a mi casa y me he divertido mucho.

    En la huerta siempre hay caminos de hormigas, hoy también habían  y me he fijado que arrastraban una mariposa muerta y de cuando en cuando descansaban, hasta que ya rendidas se fueron. Después vinieron otras que también se pusieron a arrastrarla hasta el nido. En tonces no la podian entrar.

    Hoy ha hecho una gran tempestatd de rayos y truenos que daba miedo, ha caído un rayo  en mi casa. Desde la galeria de arriba se veía el mar de un color muy oscuro...

    Un dia en la era de mi casa cogí una lagartija pero la cogí por la cola y se me escapó. La volví a cazar e hice un carro con un papel y até con un corden la lagartiga en el carro de papel.....

    Us deixo amb aquest món de bonhomia on semblava no existir el pecat original.




    EN RECORD DE JAUME CAMINAL, la nostra memòria gràfica

    $
    0
    0
    Esquela de la Vanguardia




    Jaume Caminal representa en quan a fotografia al barri d'Horta, el que és en Desideri Díez en història, 

    Aquesta persona que us escriu no hagués pogut il·lustrar la meitat del seu bloc sense el treball preliminar d'aquests dos pares de la història del nostre poble.

    A part del seu propi treball fotogràfic, en Jaume Caminal es va preocupat en recopilar més de 800 fotografies antigues del barri que configuren la memòria de molta gent.

    Ell amb el seu fons fotogràfic i en Desideri Díez com historiador van ser-ne els pioners, i d'altres han continuat la seva obra però, l'espurna la van encendre aquestes dues persones, amb el seu treball rigorós , sistemàtic i silent i la resta l'han complementat, seguint el seu guiatge.

    D'en Desideri, ja n'he parlat en una altra entrada d'aquest bloc, ara toca parlar del poeta de la imatge en Jaume Caminal. Quan jo era molt jove, sobre el quinze anys, havia vist a en Jaume Caminal en companyia del sr. Angel Pérez, un altre dels fotògrafs d'Horta, que era el pare d'una companya meva d'escola. Els recordo parlant sempre de fotografia, l'art de la fotografia era per ambdós la seva passió.


    En Jaume Caminal vivia en el carrer Rivero i Angel Pérez  al carrer Palafox, ambdos ara matix desgraciadament ja són morts, el pas del temps no perdona.

    Corpus al c. Rivero (Jaume Caminal)

    Hi havia d'altres persones interessades en la fotografia a Horta, el sr. Reguard, sense anar més lluny. Tots ells es reunien en el Centre Parroquial del Lluïsos d'Horta al carrer Feliu i Codina, on van fundar la Secció Fotogràfica del Centre (1).

    Posant un punt i a part dels meus records personals guiant-me pel que d'en Jaume Caminal va escriure Mingo Borràs, en el seu llibre HISTÒRIES D'HORTA”, farem uns breus apunts sobre la seva vida. Jaume Caminal va néixer el 21 de juny de 1924, va estudiar a la Salle, on hi va assistir fins que va esclatar la Guerra Civil l'a ny 1936, després va assistir a l'acadèmia Cots però, acostumat a la manera d'ensenyar dels “hermanos”, no podia habituar-se al sistema de l'acadèmia.


    "els hermanos" Salle Horta - (Foto Jaume Caminal)

    En plena guerra en 1938 va entrar a l'Oficina tècnica de la Maquinista, al 39 renova el seu contracte en la mateixa empresa però com aprenent als taller i en 1943 va assolir la categoria d'oficial torner i mandrinador. Va estudiar de nits per aconseguir el títol de Mestre de Taller.

    En  1951  es va casar amb la seva primera dona,  la Concepció que també era filla d'Horta, amb la que varen tenir dos fills, en Pere l'any 1952 i en Josep l'any 1956.

    L'any 1963, es va canviar de feina i va anar a treballar a la casa Olivé i Batlle a Badalona. 

    Com els transports eren deficients, anava a treballar a la Maquinista que estava a Sant Andreu, tot caminant  ell i la seva dona que també treballava a Sant Andreu.

    Compaginava el seu treball amb la seva gran afició “la fotografia”, però aquella frenètica  dèria fotogràfica es veié obstaculitzada per la mort de la seva esposa en 1973.

    En 1977 es va tornar a casar amb Carme Ballester també filla d'Horta.

    En Jaume Caminal es va jubilar en 1989.

    Durant l'any 2011, s'ha produït la luctuosa mort de la Carme Ballester desprès d'una llarga malaltia.

    Vídeo sobre les activitats de Jaume Caminal





    Sempre però des de ben petit es va enamorar de la càmera fotogràfica, als onze anys ja feia fotografies amb una primitiva càmera Brownie Baby, que li va costar 12,90 passetes de l'època.

    Amb aquella primera màquina que li va regalar el pare, el seu germà Toni i ell feien tota mena de fotos, cosa que semblava impossible amb aquella primitiva màquina.

    Explica el mateix Caminal que “durant la Guerra Civil Espanyola, el 19 de juliol que amb la il·lusió de la primera eina fotogràfica que teníem vàrem retratar l'església  mentre cremava, però el pare, prudent ens velà els negatius per evitar problemes.”,, comportament del tot lògic donat que es vivien temps difícils i tota precaució era poca.

    En la Maquinista va participar en un curset de fotografia que va trobar molt interessant per a les seves inquietuds fotogràfiques.

    En 1955 en l'escola d'aprenents es va organitzar un concurs de fotografia i malgrat ser la primera vegada que hi participava, va guanyar cinc copes.

    Can Mariner abans de la seva restauració (f. Jaume Caminal)

    Inauguració del metro a la Plaça EivissA (f. Jaume Caminal)

    El mateix any va participar en un concurs que va organitzar l'Ateneu Hortenc, on en Jaume Caminal va obtenir-ne el primer premi

    En el decurs de 1961, es va crear la Secció Fotogràfica del Centre Parroquial d'Horta, en el que va exercir de president durant onze anys.

    Ha guanyar molts premis fotogràfics però,  del que n'està més orgullós és del premi d'honor guanyar en el concurs statal de fotografia de 1985 “Lliri de San Lluís”.

    L'any 1986 va rebre la medalla de la Federació Catalana de Fotografia i en 1996 va ser nomenat Membre d'Honor de la dita Federació.

    Des de 1986 forma part del Consell Assessor de l'Arxiu Municipal del Districte.

    L'any 1993, encoratjat per Joaquim Magrans,  qui va aportar-ne molt material, i juntament amb Desideri Díez, historiador d'Horta , van publicar la magnífica col·lecció de fotografies HORTA, ALBUM DE FOTOS, formada per sis àlbums amb la intenció que els hortencs poguessin gaudir dels racons de l'antiga Horta, avui desapareguts i que sense la memòria de persones com ell, molts de nosaltres no haguéssim conegut mai.

    Una de les seves més grans alegries va ser rebre l'any 2001, el Premi Horta.Guinardó a la Promoció de la Vida Cultural en els camps del Cinema i la recuperació Històrica i Fotogràfica del barri d'Horta.

    Si voleu admirar les fotos d'en Jaume Caminal, podeu adquirir els llibres que seguidament relacionarem, en qualsevulla de les llibreries d'Horta,  la majoria d'ells amb  l'estimable col·laboració d'en Desideri Díez.




    Exposició que es va organitzar el 2011 en els Lluïsos amb fotografíes de Jaume Caminal

    • Desembre de 1993 , HORTA AHIR I AVUI.
    • Abril de 1994, GENT I TRADICIONS.
    • Desembre de 1994, PASSAT, PRESENT I FUTUR.
    • Desembre de 1997, EL MUNICIPI D'HORTA
    • Setembre de 2004, L'AGREGACIÓ D'HORTA A BARCELONA
    • Abril de 2005, TRANSFORMACIÓ D'HORTA DE POBLE PETIT A BARRI DE BARCELONA.


    Finalment i amb molta tristesa, el 22 de juliol de 2014 va traspassar en nostre amic i veí als 90 anys d'edat, els seu record perdurarà per sempre en la nostra memòria.



    (1) Els Socis del CENTRE PARROQUIAL, l'EMILI DUCET (A.C.S.) ¡ l'ÀNGEL PÉREZ, proposaren a la persona d'en JOSEP SALÓ (A.C.S.), la formació d'una SECCIÓ per a fomentar la Cultura Fotogràfica en el CENTRE PARROQUIAL, i el 25 de juny de 1961, s'aprovà i es constituí la "SECCIÓ FOTOGRÀFICA DEL CENTRE PARROQUIAL" amb els seus ESTATUTS corresponents.
    La SECCIÓ FOTOGRÀFICA, va començar amb 16 SOCIS.
    Amb el col·laboració de tots els SOCIS, es compren uns taulers al FOMENT HORTENC, per fer Exposicions de Fotografies.
    L'any 1962, s'organitza el PRIMER CONCURS NACIONAL DE FOTOGRAFIA amb el nom de TROFEU "LLIRI DE SANT LLUÍS", i cada any es repeteix amb motiu de la FESTA MAJOR D'HORTA. Durant molts anys, aquest CONCURS va estar adherit al PREMI NEGTOR. (Informació del WEB de la Secció Fotogràfica del Centre Parroquial Els Lluïsos d'Horta).


    *Fonts d'informació: Mingo Borràs HISTÒRIES D'HORTA, Desideri Díez QUE ÉS I QUE HA ESTAT HORTA.
    Viewing all 231 articles
    Browse latest View live